Pałeczki Salmonelli w jajkach od kur z wolnego wybiegu. Nie należy spożywać tych jaj

Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek z chowu na wolnym wybiegu. W próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16 wykryto bakterie Salmonelli.

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.

Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG, produkowane przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o.

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży: Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 2.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości: nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019 nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019 nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019 nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019 nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

GIS zaleca konsumentom, by nie spożywali jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.



WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.