Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek z chowu na wolnym wybiegu. W próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16 wykryto bakterie Salmonelli.
Główny Inspektorat Sanitarny podał, że Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.
Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG, produkowane przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o.
Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży: Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 2.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.
Numery partii/ data minimalnej trwałości: nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019 nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019 nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019 nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019 nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019
GIS zaleca konsumentom, by nie spożywali jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię