Latem ważne jest odpowiednie nawodnienie, a także jedzenie lekkich, a przy tym pożywnych posiłków. Dzięki temu nie musisz bać się spadku elektrolitów czy też utraty wody. Odkryj, jaka jest najlepsza dieta na upały i zadbaj o swoje zdrowie także latem.
Co jeść w trakcie upałów?
Jaka jest najlepsza dieta na upały? Przede wszystkim taka, która pomoże utrzymać wysoki poziom nawodnienia, a do tego będzie dostarczać niezbędne składniki odżywcze. Przedstawimy kilka najważniejszych produktów spożywczych, których nie może zabraknąć w Twoim menu na lato.
Warzywa i owoce bogate w wodę
Podczas upałów w Twojej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców o wysokiej zawartości wody. Właśnie te składniki pomogą Ci utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia. Dzięki nim będziesz mieć więcej energii w ciągu dnia, zadbasz o wysoki poziom błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów. Najlepiej wybieraj poniższe warzywa i owoce:
- arbuz – zawiera ponad 90% wody, a do tego stanowi doskonałe źródło witamin C i A;
- ogórek – składa się z ok. 96% wody, jest bogaty w witaminy K i B oraz potas;
- pomidor – zawiera ok. 95% wody oraz liczne witaminy i minerały m.in. likopen, który działa jako antyoksydant;
- sałata – zawiera 95% wody, dostarcza błonnik oraz witaminy A i K;
- truskawki – zawierają ok. 91% wody, są dobrym źródłem witaminy C, manganu i przeciwutleniaczy;
- melon – zawiera ponad 90% wody, stanowi dobre źródło witamin A i C.
Pamiętaj, że warzywa powinny stanowić 50% każdego, spożywanego posiłku. Jeśli masz problem z przygotowaniem zdrowych dań z warzywami, możesz skorzystać np. z cateringu dietetycznego typu zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/lublin/. Ułatwi Ci to dbanie o prawidłowe zbilansowanie diety podczas upałów.
Źródła białka – lekkie i chude
Oczywiście latem w Twojej diecie nie może zabraknąć białka. Najlepiej sprawdzą się w tym celu chude produkty, które są lekkie i nie obciążają układu trawiennego. Dzięki temu podczas upałów nie będziesz czuć się ociężały. Dlatego do swojej diety dodaj:
- ryby – dorsz, sola i pstrąg;
- drób – kurczak i indyk w wersji grillowanej lub gotowanej;
- jajka – gotowane na miękko lub twardo.
Fermentowane produkty mleczne
Czy wiesz, że dieta na upały powinna być bogata w fermentowane produkty mleczne? Są one łatwiejsze do strawienia w porównaniu do np. pełnotłustego mleka. Poza tym stanowią źródło probiotyków. Dzięki nim zadbasz o swoją odporność, a także o dobrą kondycję układu trawiennego. Dlatego do swojej diety włącz jogurty naturalne oraz kefiry.
Napoje izotoniczne i elektrolity
Jakie jeszcze produkty warto wybierać latem? Jeśli prowadzisz aktywny styl życia, ćwiczysz lub po prostu często przebywasz na świeżym powietrzu podczas upałów, niezbędne jest odpowiednie nawodnienie. W tym przypadku woda może nie być wystarczająca, więc dobrym rozwiązaniem mogą być napoje izotoniczne i elektrolity. Dzięki temu uzupełnisz składniki mineralne, które zostały utracone wraz z potem.
Jeśli kupujesz gotowe napoje izotoniczne, wybieraj takie bez cukru. Możesz też samodzielnie przygotować taki izotonik. Wystarczy do wody dodać sól morską, sok z cytryny i miód. Świetną opcją będzie też woda kokosowa, która jest naturalnym izotonikiem, a także herbatki ziołowe np. mięta, rumianek lub hibiskus.
Jakich produktów należy unikać podczas upałów?
W trakcie upałów niektóre produkty mogą dodatkowo obciążać organizm, wpływać na pogorszenie samopoczucia, a nawet prowadzić do odwodnienia. Unikaj ich lub ograniczy ich spożywanie, aby lepiej poradzić sobie z wysoką temperaturą. Zrezygnuj z picia i jedzenia:
- tłustych i ciężkostrawnych potraw np. frytek smażonych na głębokim tłuszczu, fast foodów i czerwonego mięsa;
- wysokoprzetworzonych produktów np. chipsów i słodkich napojów gazowanych;
- alkoholu i napojów z kofeiną;
- słodyczy i ciast z kremem.
Dieta na upały – przykładowy jadłospis na cały dzień
Przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy jadłospis, który świetnie sprawdzi się latem. Te dania dostarczą Ci energii i zapewnią odpowiedni poziom nawodnienia.
- Śniadanie – dzień rozpocznij od pożywnego smoothie bowl z owocami i nasionami chia. Koniecznie dodaj jogurt naturalny, aby zwiększyć ilość białka w posiłku.
- Drugie śniadanie – sałatka owocowa z arbuzem, melonem, kiwi, winogronami oraz listkami mięty to smakowita opcja na drugie śniadanie.
- Obiad – polecamy chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem na bazie kefiru oraz jogurtu naturalnego. Do smaku warto dodać sok z cytryny.
- Podwieczorek – może to być domowy sorbet owocowy np. z arbuza lub orzeźwiająca lemoniada z miętą.
- Kolacja – świetnie sprawdzi się grillowana pierś z kurczaka z sałatką z pomidorów i ogórków, a do tego kromka pełnoziarnistego pieczywa.
Artykuł sponsorowany
Dodaj swój komentarz