Ważny temat? Prześlij newsa!

Na Starym Mieście będzie nowa restauracja. Kiedy otwarcie Czarciej Łapy?

Spotted Lublin

Wiosną tego roku na lubelskim Starym Rynku ma zacząć funkcjonować restauracja z alembikiem do destylacji kraftowych alkoholi opartych na lokalnych recepturach, „kuchnią ognia” i piekarnią. Czarcia Łapa w nowej odsłonie Restauracja ma funkcjonować pod szyldem Czarciej Łapy, ale w rękach nowego właściciela – Janusza Palikota, a dokładnie kontrolowanej przez niego spółki Alembik Lublin. O planach […]

Wizualizacja restauracji Czarcia Łapa

Wizualizacja restauracji Czarcia Łapa | materiały nadesłane

Wiosną tego roku na lubelskim Starym Rynku ma zacząć funkcjonować restauracja z alembikiem do destylacji kraftowych alkoholi opartych na lokalnych recepturach, „kuchnią ognia” i piekarnią.

Czarcia Łapa w nowej odsłonie

Restauracja ma funkcjonować pod szyldem Czarciej Łapy, ale w rękach nowego właściciela – Janusza Palikota, a dokładnie kontrolowanej przez niego spółki Alembik Lublin. O planach związanych z tym miejscem pisaliśmy już rok temu, kiedy to Janusz Palikot zapowiedział otwarcie lokalu z alkoholami i jedzeniem w miejscu po dawnej restauracji Czarcia Łapa.

Więcej: Alkoteka w Czarciej Łapie. Kraftowa wódka, piwa rzemieślnicze i lubelska whisky

Ma być to nowa odsłona Czarciej Łapy, prawdopodobnie najstarszej restauracji na lubelskim Starym Mieście. Obecnie w lokalu na rogu ul. Rynek 19 i ul. Jezuicka 2 trwa remont.

Kamienica, w której otworzy się restauracja Czarcia Łapa
Kamienica, w której otworzy się restauracja Czarcia Łapa | fot. Dominik Wąsik

„W restauracji Czarcia Łapa wciąż trwa gruntowny remont. Skala modernizacji lokalu wymusiła na nas wydłużenie planowanego wcześniej czasu pracy”- mówi Tomasz Czechowski, autor konceptu Czarciej Łapy.

Po zakończeniu remontu lokal zaoferuje ponad 300 mkw. powierzchni. W środku produkowane będą mocne alkohole, lecz łączyć je będą piwa kraftowe, rzadkie trunki z importu oraz autorska rzemieślnicza wódka Palikot – Okovita. W planach alkoteki jest produkcja lubelskiej whisky.

„W lokalu będzie serwowana Okovita destylowana na wyłączność w zainstalowanym na miejscu alembiku, a także piwa rzemieślnicze wytwarzane w browarze w Tenczynku” – zapowiada Czechowski.

Prace trwają nie tylko w lokalu, ale także nad menu, które ma zachwycać swoją oryginalnością.

„Szef kuchni Adrian Bęben wspólnie ze swoim zespołem pracują już nad recepturami dań kuchni Czarciej Łapy, w której królować będzie „kuchnia ognia” i kuchnia autorska. Do dyspozycji gości będzie też piekarnia z oddzielnym wejściem, w której produkowane będzie pieczywo ze składników służących do produkcji alkoholu” – opowiada Czechowski.

Czarcia Łapa będzie jedną z większych restauracji na Starym Mieście, dla co najmniej 70 gości. Restauracja ma być otwarta wiosną tego roku.

Wizualizacja restauracji Czarcia Łapa
Wizualizacja restauracji Czarcia Łapa | materiały nadesłane

Dodaj opinię

Powiadomienia
Powiadom o

Dodając opinię akceptujesz regulamin. Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Spotted Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ROLA3
3 lat temu

Czekamy z utęsknieniem !

Od 2016 roku piszemy o życiu mieszkańców Lublina. Jesteśmy zawsze z nimi: informujemy, interweniujemy, pomagamy. Każdego dnia dostarczamy czytelnikom informacje z naszego miasta i regionu. Wielokrotnie zdobyte przez nas newsy trafiły do ogólnopolskiej prasy, telewizji, radia i Internetu. Jesteśmy jednym z największych portali w Lublinie, który według wyników oglądalności Google Analytics, w marcu 2022 r. odwiedziło ponad 1,7 mln UU.

Pozostałe teksty autora

Najnowsze teksty

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch search menu close arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long arrow-left-long arrow-down check check