Muffiny kojarzą nam się z czekoladowymi babeczkami z mnóstwem słodkich dodatków. My jednak udowodnimy Ci, że wcale nie muszą takie być. Idealną przekąską na imprezę, bądź zdrowym i pysznym śniadaniem będą z pewnością jajeczne muffiny z papryką, cukinią i szpinakiem.
Jeśli lubisz babeczki, ale nie chcesz kolejny raz przyrządzać ich na słodko, ta propozycja będzie dla Ciebie w sam raz.
– szklanka liści szpinaku
– 1/4 średniej cukinii
– 30 g sera koziego lub fety
– 1/3 czerwonej papryki
– 2 jajka
– 1/2 ząbka czosnku
– sól i pieprz
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku (lub 2 łyżki rzeżuchy)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Szpinak umyć osuszyć i posiekać.
Cukinię oraz ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę.
W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, cukinię, ser oraz paprykę i wszystko wymieszać widelcem.
Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem i napełnić masą.
Piec przez 15 minut.
Smacznego! 😉
Jeżeli masz przepis na wspaniałe danie i uważasz, że każda lublinianka powinna go wypróbować, podeślij go do nas, przetestujemy 🙂 Jak nas zachwyci to oczywiście opublikujemy 🙂 CZEKAMY!! mail: [email protected]
Sprawdź nasze poprzednie przepisy: https://spottedlublin.pl/przepis-na-potrojnie-czekoladowe-ciastka/
Dodaj swój komentarz