Kawa to ulubiony gorący napój Polaków. To wystarczający powód, aby poświęcić kawie wyjątkowy dzień: Dzień Kawy. 29 września świat co roku obchodzi Międzynarodowy Dzień Kawy i świętuje gorący i ulubiony napój Polaków. Ale jak w ogóle doszło do Dnia Kawy?
Dzień kawy: geneza
Międzynarodowy Dzień Kawy został oficjalnie ustanowiony w 2015 r. Wtedy to, podczas wystawy światowej Expo w Mediolanie, International Coffee Organization zorganizowała pierwsze obchody Międzynarodowego Dnia Kawy.
Od tego czasu Międzynarodowy Dzień Kawy ma stałą datę kalendarzową – 29 września. Miłośnicy kawy, palarnie i producenci każdego roku planują ekscytujące wydarzenia i promocje związane z gorącymi napojami. Prezentowane są nowe odmiany kawy, odbywają się degustacje i oferowane są wycieczki po palarniach.
Czy wiedziałeś, że …? Cztery ciekawostki o Dniu Kawy
- Czy wiesz, że kawę w Polsce pije się częściej niż piwo i wodę? Średnio każdy Polak wypija ok. 95 litrów kawy rocznie, co odpowiada 2-3 filiżankom dziennie.
- Czy wiesz, że Brazylia jest największym producentem kawy i mistrzem światowego eksportu na świecie?
- Czy wiesz, że fusy z kawy idealnie nadają się jako nawóz dla roślin?
- Czy wiesz, że już jeden kubek kawy dostarczy Ci witaminy B2 i B5, a także niacyny, potasu, magnezu i manganu?
Pozytywne właściwości kawy
Kawa może nie jest najzdrowszym napojem na świecie, ale ma wiele pozytywnych właściwości. Dzięki zawartej w napoju kofeinie kawa budzi Cię i pomaga przy porannym i południowym zmęczeniu. W kawie jest też wiele innych składników, które np. przyspieszają nasz metabolizm i mają inny wpływ na organizm.
Popularne mity o kawie
1. Kawa Cię odwadnia
Spożywanie dużej ilości kofeiny może prowadzić do odwodnienia, co automatycznie prowadzi do założenia, że kawa powoduje odwodnienie. Ale to zdecydowanie mit. Umiarkowane spożycie kawy nie prowadzi do odwodnienia.
2. Kawa leczy kaca
Picie kawy nie leczy kaca. Mieszanki kaw nie łagodzą skutków działania alkoholu, a picie kawy może pogorszyć kacowy ból głowy. Kawa podnosi ciśnienie krwi i jeśli już boli Cię głowa, kawa go nie leczy, tylko ją wzmacnia.
3. Kawa pomaga schudnąć
Kawa może pomóc ci jeść mniej, ale z pewnością nie pomoże ci schudnąć. Może w niewielkim stopniu przyczynić się do zwiększenia metabolizmu, ale długotrwała utrata wagi nie jest możliwa, jeśli pije się tylko kawę.
4. Kobiety w ciąży nie powinny pić kawy
W ciąży można pić kawę, ale należy ograniczyć jej dzienne spożycie. Należy jednak skonsultować się z lekarzem przed wypiciem kawy podczas ciąży.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Promocja na kawę McDonalds – wrzesień 2021. Kawa za 4 lub 6 zł
Fakty o kawie
1. Kawa zwiększa Twoją wydolność fizyczną
Spożywanie kofeiny błyskawicznie pobudza umysł, a ciało nabiera energii i aktywności. Tak więc kawa naprawdę poprawia Twoją sprawność fizyczną.
2. Kawa pomaga się skupić
Kawa wpływa na centralny układ nerwowy i pomaga mózgowi wytwarzać więcej dopaminy (substancja neurochemiczna), co pozwala skupić się i utrzymać skupienie.
3. Kawa została odkryta przez pasterza kóz
Mówi się, że kawa została odkryta przez pasterza kóz w Etiopii w XVI wieku. Zobaczył swoje kozy jedzące wiśnie kawowe. Potem zauważył zmianę w jej zachowaniu; mieli dużo energii i nie spali w nocy. Pasterz podzielił się swoją wiedzą z miejscowymi mnichami.
Po przygotowaniu własnego napoju z ziaren kawy stwierdzili, że mogą siedzieć i modlić się całą noc. Wiadomość dotarła do innych etiopskich mnichów i wkrótce dotarła do całego cywilizowanego świata.
4. Mekka zakazała kawy
Kawa została zakazana w Mekce w 1511 roku, wkrótce po tym, jak po raz pierwszy pojawiła się w Etiopii. Uważano, że stymuluje radykalne myślenie.
6. „Rozwód za okropną kawę”
W starożytnej kulturze arabskiej kobieta mogła rozwieść się z mężem tylko wtedy, gdy nie lubił jej kawy.
7. Włoskie espresso
Słowo espresso pochodzi z języka włoskiego i oznacza '(kawa) wyciskana, wytłaczana’. Espresso powstaje poprzez przetłaczanie bardzo gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez drobno zmieloną kawę skompresowaną.
8. Kawa to owoc
Ziarna kawy rosną na krzaku. W rzeczywistości są rdzeniem jagody, co czyni ją owocem. Istnieją dwa główne rodzaje fasoli: zielona i czerwona.
Zobacz również nasz wywiad z Łukaszem Nowomiejskim, baristą i właścicielem Polskiej Akademii Restauratorów, która szkoli m.in. przyszłych baristów. Materiał: Jak zrobić idealne espresso w domu?
WASZE KOMENTARZE