Orlen wycofał się z planów budowy stacji paliw przy Lidlu
Na przestrzeni ostatnich lat mieszkańcy południowej części Lublina żyli informacjami o planach budowy nowej stacji paliw przy skrzyżowaniu ul. Zemborzyckiej i ul. Granata. O tej inwestycji pisaliśmy już w 2021 roku, kiedy lubelska spółka Mak Dom złożyła pierwsze wnioski o pozwolenie na budowę.
W 2023 roku miasto dało zielone światło i nic nie wskazywało na to, by projekt miał zostać porzucony. Plany obejmowały m.in. budowę sklepu, pełnowymiarowej stacji paliw, automatycznej myjni tunelowej, ręcznej myjni 3-stanowiskowej, wiat nad stanowiskami tankowania, stanowisk odkurzacza i kompresora, a także pylonu cenowego i parkingu.
Jak udało nam się ustalić, właśnie w tym miejscu miała działać stacja paliw pod marką Orlen. Szczegóły w naszym poprzednim materiale.
Zobacz również
Dlaczego Orlen zrezygnował? „Potencjał lokalizacji zbyt niski”
Choć projekt był zaakceptowany, Orlen ostatecznie podjął decyzję o rezygnacji z inwestycji. Z informacji, które dotarły do naszej redakcji, wynika, że jednym z powodów miał być niewystarczający potencjał lokalizacji, który według firmy nie gwarantował odpowiedniej opłacalności.
Sprawa jednak szybko nabrała nowego kierunku.
Nowy inwestor, nowy plan. Na działce stanie restauracja fast food
W kwietniu 2025 roku do Urzędu Miasta Lublin wpłynął nowy wniosek — tym razem dotyczący budowy budynku gastronomicznego. Złożyła go spółka Transhandrol, która uzyskała pozytywną decyzję.
Jak ustaliliśmy, na placu powstanie restauracja amerykańskiej sieci fast food, a prace mają rozpocząć się w najbliższych dniach. Inwestor nie tylko przygotowuje teren pod budowę, ale realizuje również sygnalizację świetlną na skrzyżowaniu ul. Zemborzyckiej i Granata, co wskazuje na szeroko zakrojone plany zagospodarowania tego punktu.
Ten sam inwestor odpowiada za budowę Lidla, który znajduje się działkę obok.
Zobacz również
Co powstanie w miejscu niedoszłej stacji paliw?
Choć szczegóły projektu nie zostały jeszcze ujawnione, charakterystyka terenu i dokumentacji wskazuje, że będzie to pełnoprawny obiekt gastronomiczny z infrastrukturą przystosowaną do dużego ruchu klientów — również z opcją drive-thru.
Restauracja powinna obsłużyć pierwszych gości wiosną 2026 r.
Najnowsze posty
Dodaj opinię