Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące stwierdzenie białka soi w surowym wędzonym boczku marki Sokołów. Na etykiecie nie ma odpowiedniej informacji, a u osób uczulonych na białka soi może dojść do reakcji alergicznej.
Białko soi w boczku z Sokołowa
„W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną” – czytamy w komunikacie GIS.
Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu boczek surowy wędzony Sokołów, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.
„W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego” – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
- Numer partii: 32471S
- Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
- Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Więcej ostrzeżeń i komunikatów GIS znajdziesz pod tym linkiem: Ostrzeżenia GIS
Zdjęcie

Dodaj opinię