Liofilizowane dania bez glutenu wycofane ze sprzedaży przez obecność glutenu

jajecznica
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży liofilizowanych dań bez glutenu firmy LYO FOOD. W produktach wykryto… gluten.

Liofilizowane dania bez glutenu wycofane ze sprzedaży

Producent liofilizowanych dań bez glutenu, firma LYO FOOD, poinformowała, że w niektórych partiach produktów bezglutenowych oznaczonych znakiem Przekreślonego Kłosa wykryto zanieczyszczenia alergenem – gluten w ilości powyżej 20 ppm.

Produkty LYO EXPEDITION z zawartością glutenu:

  • Jajecznica meksykańska partia L156 01 o terminie przydatności 13.04.2024
  • Jajecznica meksykańska L157 01 o terminie przydatności 13.04.2024
  • Krem brokułowo-szpinakowy partia L109 01 o terminie przydatności 22.03.2026 i 23.03.2026
  • Krem brokułowo-szpinakowy z Mozarellą i pestkami dyni partia L179 01 o terminie przydatności 20.04.2026
  • Ekologiczne chili sin carne partia L83 01 o terminie przydatności 05.03.2026
  • Ekologiczne chili sin carne partia L173 01 o terminie przydatności 16.04.2026

Produkty LYO BISTRO z zawartością glutenu:

  • Jajecznica meksykańska partia L156 01 o terminie przydatności 13.04.2024

„W toku przeprowadzanego postępowania wyjaśniającego, ustalono, że zanieczyszczenie pochodzi od dostawcy jednej z przypraw użytych do produkcji wyżej wymienionych partii. Surowiec który według przedstawionych dokumentów dostawcy nie powinien zawierać alergenu, w toku przeprowadzonych przez nas badan w niezależnym laboratorium, zawierał gluten” – wyjaśnia producent.



WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.