Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży liofilizowanych dań bez glutenu firmy LYO FOOD. W produktach wykryto… gluten.
Liofilizowane dania bez glutenu wycofane ze sprzedaży
Producent liofilizowanych dań bez glutenu, firma LYO FOOD, poinformowała, że w niektórych partiach produktów bezglutenowych oznaczonych znakiem Przekreślonego Kłosa wykryto zanieczyszczenia alergenem – gluten w ilości powyżej 20 ppm.
Produkty LYO EXPEDITION z zawartością glutenu:
- Jajecznica meksykańska partia L156 01 o terminie przydatności 13.04.2024
- Jajecznica meksykańska L157 01 o terminie przydatności 13.04.2024
- Krem brokułowo-szpinakowy partia L109 01 o terminie przydatności 22.03.2026 i 23.03.2026
- Krem brokułowo-szpinakowy z Mozarellą i pestkami dyni partia L179 01 o terminie przydatności 20.04.2026
- Ekologiczne chili sin carne partia L83 01 o terminie przydatności 05.03.2026
- Ekologiczne chili sin carne partia L173 01 o terminie przydatności 16.04.2026
Produkty LYO BISTRO z zawartością glutenu:
- Jajecznica meksykańska partia L156 01 o terminie przydatności 13.04.2024
„W toku przeprowadzanego postępowania wyjaśniającego, ustalono, że zanieczyszczenie pochodzi od dostawcy jednej z przypraw użytych do produkcji wyżej wymienionych partii. Surowiec który według przedstawionych dokumentów dostawcy nie powinien zawierać alergenu, w toku przeprowadzonych przez nas badan w niezależnym laboratorium, zawierał gluten” – wyjaśnia producent.
Dodaj swój komentarz