Kolejne osoby zgłaszają się do sanepidu po zatruciu pokarmowym w Piri-Piri. WSSE mówi obecnie o 50 osobach

Danie z kurczakiem w Piri Piri
Danie z kurczakiem w Piri Piri | fot. Dominik Wąsik

Sanepid wyjaśnił zagadkę zbiorowego zatrucia w kebabie Piri-Piri. Klienci po wizycie w lokalu zmagali się z silnym zatruciem pokarmowym. Jak nam potwierdzili przedstawiciele sanepidu, badania wykazały, że źródłem salmonelli było mięso, które trafiło do restauracji.

Salmonella w kraftowym mięsie Piri-Piri

Wracamy do sprawy zatrucia pokarmowego po wizycie w lokalu Piri-Piri Kebab przy ul. Wojciechowskiej w Lublinie. Jak wskazują przedstawiciele sanepidu, ognisko salmonelli w Piri-Piri jest jedynym, jakie w tym roku wystąpiło w lokalach gastronomicznych na terenie Lublina.

Właściciel Piri-Piri w wydanym oświadczeniu wyjaśnił, iż w lokalu przy Wojciechowskiej 9a doszło do sytuacji wystąpienia bakterii salmonelli w jednym z surowców (mięso wołowe) oraz u jednego pracownika, który miał bezpośrednią styczność ze skażonym surowcem.

Te informacje potwierdza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie, która prowadzi dochodzenie epidemiologiczne.

„W wyniku prowadzonego przez nas dochodzenia epidemiologicznego i przeprowadzonych dotychczas badań mikrobiologicznych ustalono, że czynnikiem etiologicznym zachorowań jest Salmonella Enteritidis” – mówi Agnieszka Dados, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Kolejne osoby zgłaszają się do sanepidu

„Obecnie kontynuujemy nasze działania, w ramach których przyjmujemy informacje o osobach, które spożywały posiłki w tym lokalu. Do dnia dzisiejszego (9 maja – przyp. red.) objęto dochodzeniem 50 osób, w tym osoby spożywające posiłki zakupione w restauracji, osoby ze styczności z nimi oraz pracowników lokalu” – informuje Agnieszka Dados.

Nieoficjalnie, liczba zakażonych była znacznie większa, ale ich stan nie wymagał leczenia szpitalnego lub nie wszyscy zdecydowali na zgłoszenie się tego faktu do sanepidu.

Rzeczniczka przekazała, że w lokalu przeprowadzone zostały już czynności kontrolne, wydane zalecenia i decyzje. „Działania sanepidu są prowadzone zgodnie z obowiązującymi procedurami i prawem, aby  zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się salmonelli” – dodała.

Przypomnijmy, że jako pierwsi poinformowaliśmy o tej sytuacji. W materiale przedstawiliśmy kilka historii poszkodowanych osób. Więcej: Zatrucie pokarmowe po wizycie w popularnym kebabie w Lublinie. Ból brzucha, biegunka, wymioty i gorączka. Są wyniki kontroli

Sanepid apeluje, aby każdy, kto zaobserwuje u siebie złe samopoczucie po spożyciu żywności w miejscu publicznym, niezwłocznie zgłosił się do lekarza pierwszego kontaktu. Właściwe diagnozowanie i leczenie chorób związanych z zatruciem pokarmowym jest kluczowe dla uniknięcia poważniejszych komplikacji i zapobiegania rozprzestrzenianiu się zakażeń.

Jak zgłosić zatrucie pokarmowe po wizycie w restauracji?

Aby w szybki i skuteczny sposób zgłosić sytuacje wymagające interwencji sanitarno-epidemiologicznej, należy kontaktować się z właściwą miejscowo państwową stacją sanitarno-epidemiologiczną. Aby to zrobić, najlepiej skorzystać z lokalnego numeru telefonu. Podczas rozmowy zostanie przeprowadzony wywiad epidemiologiczny, który pozwoli na dokładną ocenę sytuacji i podjęcie odpowiednich działań.

Drugą opcją jest przesłanie, informacji na adres e-mailowy lub za pośrednictwem platformy e-PUAP.   Ważne jest, aby podać Informacje o miejscu, czasie i rodzaju występujących objawów oraz kontakt do siebie. W takich przypadkach pracownik PPIS skontaktuje się z osobą w celu przeprowadzenia wywiadu epidemiologicznego.

Wykaz jednostek PPIS w województwie lubelskim:

  • PSSE w Białej Podlaskiej ul. Warszawska 18 | 21-500 Biała Podlaska | tel. 83 344 41 60/61/62  
  • PSSE w Biłgoraju, ul. gen. Henryka Dąbrowskiego 15 | 23-400 Biłgoraj | tel. 84 686 15 22  
  • PSSE w Chełmie, ul. Szpitalna 48 | 22-100 Chełm | tel. 82 565 34 21/22  
  • PSSE w Hrubieszowie, 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK 6 | 22 – 500 Hrubieszów | tel. 84 696 50 10, 84 696 41 51  
  • PSSE w Janowie Lubelskim, ul. Wojska Polskiego 28 | 23 – 300 Janów Lubelski | tel. 15 872 54 00  
  • PSSE w Krasnymstawie, ulica Sikorskiego 3a | 22-300 Krasnystaw | tel. 887 436 164  
  • PSSE w Kraśniku, ul. Tadeusza Kościuszki 36 |23-200 Kraśnik | tel. 81 884 36 73  
  • PSSE w Lubartowie, ul. Lubelska 103 | 21-100 Lubartów | tel. 81 855 24 43  
  • PSSE w Lublinie, ul. Uniwersytecka 12 |20–029 Lublin | tel. 81 532 79 05  
  • PSSE w Łęcznej, ul. Krasnystawska 52 | 21-010 Łęczna | tel. 81 752 31 67, 81 752 71 40  
  • PSSE w Łukowie, ul. Spółdzielcza 4 | 21-400 Łuków | tel. 25 798 21 96/97  
  • PSSE w Opolu Lubelskim, ul. Puławska 1 | 24-300 Opole Lubelskie | tel. 81 470 84 39, 81 827 20 41  
  • PSSE w Parczewie, ul. Piwonia 54 | 21-200 Parczew | tel. 83 354 23 29  
  • PSSE w Puławach, al. Królewska 19 | 24 – 100 Puławy | tel. 81 886 48 91  
  • PSSE w Radzyniu Podlaskim, l. Pocztowa 5 | 21-300 Radzyń Podlaski | tel. 83 352 74 16  
  • PSSE w Rykach, ul. Poniatowskiego 2 | 08-500 Ryki | tel. 81 865 16 37  
  • PSSE w Świdniku, al. Lotników Polskich 1 |21-045 Świdnik | tel. 81 745 56 10  
  • PSSE w Tomaszowie Lubelskim, ul. Lwowska 51 | 22-600 Tomaszów Lubelski | tel. 84 664 44 78-79  
  • PSSE w we Włodawie, Al. Józefa Piłsudskiego 66 | 22-200 Włodawa | tel. 82 572 14 05  
  • PSSE w Zamościu, ul. Peowiaków 96 | 22-400 Zamość | tel. 84 639 36 91, 84 627 10 59 

„W sytuacjach nagłych, gdy wymagana jest natychmiastowa interwencja, można skorzystać z telefonu alarmowego. Ważne jest również, aby każdy niepokojący objaw, konsultować i zgłaszać lekarzowi pierwszego kontaktu (POZ)” – przypomina Agnieszka Dados.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Jadłam raz tam kebaba ale oceniliśmy go 3/10. Przy takiej reklamie w social mediach spodziewałam się czegoś więcej dlatego rozczarowanie było duże.