Sanepid wyjaśnił zagadkę zbiorowego zatrucia w kebabie Piri-Piri. Klienci po wizycie w lokalu zmagali się z silnym zatruciem pokarmowym. Jak nam potwierdzili przedstawiciele sanepidu, badania wykazały, że źródłem salmonelli było mięso, które trafiło do restauracji.
Salmonella w kraftowym mięsie Piri-Piri
Wracamy do sprawy zatrucia pokarmowego po wizycie w lokalu Piri-Piri Kebab przy ul. Wojciechowskiej w Lublinie. Jak wskazują przedstawiciele sanepidu, ognisko salmonelli w Piri-Piri jest jedynym, jakie w tym roku wystąpiło w lokalach gastronomicznych na terenie Lublina.
Właściciel Piri-Piri w wydanym oświadczeniu wyjaśnił, iż w lokalu przy Wojciechowskiej 9a doszło do sytuacji wystąpienia bakterii salmonelli w jednym z surowców (mięso wołowe) oraz u jednego pracownika, który miał bezpośrednią styczność ze skażonym surowcem.
Te informacje potwierdza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie, która prowadzi dochodzenie epidemiologiczne.
„W wyniku prowadzonego przez nas dochodzenia epidemiologicznego i przeprowadzonych dotychczas badań mikrobiologicznych ustalono, że czynnikiem etiologicznym zachorowań jest Salmonella Enteritidis” – mówi Agnieszka Dados, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.
Kolejne osoby zgłaszają się do sanepidu
„Obecnie kontynuujemy nasze działania, w ramach których przyjmujemy informacje o osobach, które spożywały posiłki w tym lokalu. Do dnia dzisiejszego (9 maja – przyp. red.) objęto dochodzeniem 50 osób, w tym osoby spożywające posiłki zakupione w restauracji, osoby ze styczności z nimi oraz pracowników lokalu” – informuje Agnieszka Dados.
Nieoficjalnie, liczba zakażonych była znacznie większa, ale ich stan nie wymagał leczenia szpitalnego lub nie wszyscy zdecydowali na zgłoszenie się tego faktu do sanepidu.
Rzeczniczka przekazała, że w lokalu przeprowadzone zostały już czynności kontrolne, wydane zalecenia i decyzje. „Działania sanepidu są prowadzone zgodnie z obowiązującymi procedurami i prawem, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się salmonelli” – dodała.
Przypomnijmy, że jako pierwsi poinformowaliśmy o tej sytuacji. W materiale przedstawiliśmy kilka historii poszkodowanych osób. Więcej: Zatrucie pokarmowe po wizycie w popularnym kebabie w Lublinie. Ból brzucha, biegunka, wymioty i gorączka. Są wyniki kontroli
Sanepid apeluje, aby każdy, kto zaobserwuje u siebie złe samopoczucie po spożyciu żywności w miejscu publicznym, niezwłocznie zgłosił się do lekarza pierwszego kontaktu. Właściwe diagnozowanie i leczenie chorób związanych z zatruciem pokarmowym jest kluczowe dla uniknięcia poważniejszych komplikacji i zapobiegania rozprzestrzenianiu się zakażeń.
Jak zgłosić zatrucie pokarmowe po wizycie w restauracji?
Aby w szybki i skuteczny sposób zgłosić sytuacje wymagające interwencji sanitarno-epidemiologicznej, należy kontaktować się z właściwą miejscowo państwową stacją sanitarno-epidemiologiczną. Aby to zrobić, najlepiej skorzystać z lokalnego numeru telefonu. Podczas rozmowy zostanie przeprowadzony wywiad epidemiologiczny, który pozwoli na dokładną ocenę sytuacji i podjęcie odpowiednich działań.
Drugą opcją jest przesłanie, informacji na adres e-mailowy lub za pośrednictwem platformy e-PUAP. Ważne jest, aby podać Informacje o miejscu, czasie i rodzaju występujących objawów oraz kontakt do siebie. W takich przypadkach pracownik PPIS skontaktuje się z osobą w celu przeprowadzenia wywiadu epidemiologicznego.
Wykaz jednostek PPIS w województwie lubelskim:
- PSSE w Białej Podlaskiej ul. Warszawska 18 | 21-500 Biała Podlaska | tel. 83 344 41 60/61/62
- PSSE w Biłgoraju, ul. gen. Henryka Dąbrowskiego 15 | 23-400 Biłgoraj | tel. 84 686 15 22
- PSSE w Chełmie, ul. Szpitalna 48 | 22-100 Chełm | tel. 82 565 34 21/22
- PSSE w Hrubieszowie, 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK 6 | 22 – 500 Hrubieszów | tel. 84 696 50 10, 84 696 41 51
- PSSE w Janowie Lubelskim, ul. Wojska Polskiego 28 | 23 – 300 Janów Lubelski | tel. 15 872 54 00
- PSSE w Krasnymstawie, ulica Sikorskiego 3a | 22-300 Krasnystaw | tel. 887 436 164
- PSSE w Kraśniku, ul. Tadeusza Kościuszki 36 |23-200 Kraśnik | tel. 81 884 36 73
- PSSE w Lubartowie, ul. Lubelska 103 | 21-100 Lubartów | tel. 81 855 24 43
- PSSE w Lublinie, ul. Uniwersytecka 12 |20–029 Lublin | tel. 81 532 79 05
- PSSE w Łęcznej, ul. Krasnystawska 52 | 21-010 Łęczna | tel. 81 752 31 67, 81 752 71 40
- PSSE w Łukowie, ul. Spółdzielcza 4 | 21-400 Łuków | tel. 25 798 21 96/97
- PSSE w Opolu Lubelskim, ul. Puławska 1 | 24-300 Opole Lubelskie | tel. 81 470 84 39, 81 827 20 41
- PSSE w Parczewie, ul. Piwonia 54 | 21-200 Parczew | tel. 83 354 23 29
- PSSE w Puławach, al. Królewska 19 | 24 – 100 Puławy | tel. 81 886 48 91
- PSSE w Radzyniu Podlaskim, l. Pocztowa 5 | 21-300 Radzyń Podlaski | tel. 83 352 74 16
- PSSE w Rykach, ul. Poniatowskiego 2 | 08-500 Ryki | tel. 81 865 16 37
- PSSE w Świdniku, al. Lotników Polskich 1 |21-045 Świdnik | tel. 81 745 56 10
- PSSE w Tomaszowie Lubelskim, ul. Lwowska 51 | 22-600 Tomaszów Lubelski | tel. 84 664 44 78-79
- PSSE w we Włodawie, Al. Józefa Piłsudskiego 66 | 22-200 Włodawa | tel. 82 572 14 05
- PSSE w Zamościu, ul. Peowiaków 96 | 22-400 Zamość | tel. 84 639 36 91, 84 627 10 59
„W sytuacjach nagłych, gdy wymagana jest natychmiastowa interwencja, można skorzystać z telefonu alarmowego. Ważne jest również, aby każdy niepokojący objaw, konsultować i zgłaszać lekarzowi pierwszego kontaktu (POZ)” – przypomina Agnieszka Dados.
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię