Ważny temat? Prześlij newsa!

Kolejne osoby zgłaszają się do sanepidu po zatruciu pokarmowym w Piri-Piri. WSSE mówi obecnie o 50 osobach

Spotted Lublin

Sanepid wyjaśnił zagadkę zbiorowego zatrucia w kebabie Piri-Piri. Klienci po wizycie w lokalu zmagali się z silnym zatruciem pokarmowym. Jak nam potwierdzili przedstawiciele sanepidu, badania wykazały, że źródłem salmonelli było mięso, które trafiło do restauracji. Salmonella w kraftowym mięsie Piri-Piri Wracamy do sprawy zatrucia pokarmowego po wizycie w lokalu Piri-Piri Kebab przy ul. Wojciechowskiej w […]

Danie z kurczakiem w Piri Piri

Danie z kurczakiem w Piri Piri | fot. Dominik Wąsik

Spotted Lublin – Wiadomości Lublin
Dodaj anonimowo Na żywo Przejdź do strony

Sanepid wyjaśnił zagadkę zbiorowego zatrucia w kebabie Piri-Piri. Klienci po wizycie w lokalu zmagali się z silnym zatruciem pokarmowym. Jak nam potwierdzili przedstawiciele sanepidu, badania wykazały, że źródłem salmonelli było mięso, które trafiło do restauracji.

Salmonella w kraftowym mięsie Piri-Piri

Wracamy do sprawy zatrucia pokarmowego po wizycie w lokalu Piri-Piri Kebab przy ul. Wojciechowskiej w Lublinie. Jak wskazują przedstawiciele sanepidu, ognisko salmonelli w Piri-Piri jest jedynym, jakie w tym roku wystąpiło w lokalach gastronomicznych na terenie Lublina.

Właściciel Piri-Piri w wydanym oświadczeniu wyjaśnił, iż w lokalu przy Wojciechowskiej 9a doszło do sytuacji wystąpienia bakterii salmonelli w jednym z surowców (mięso wołowe) oraz u jednego pracownika, który miał bezpośrednią styczność ze skażonym surowcem.

Te informacje potwierdza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie, która prowadzi dochodzenie epidemiologiczne.

„W wyniku prowadzonego przez nas dochodzenia epidemiologicznego i przeprowadzonych dotychczas badań mikrobiologicznych ustalono, że czynnikiem etiologicznym zachorowań jest Salmonella Enteritidis” – mówi Agnieszka Dados, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Kolejne osoby zgłaszają się do sanepidu

„Obecnie kontynuujemy nasze działania, w ramach których przyjmujemy informacje o osobach, które spożywały posiłki w tym lokalu. Do dnia dzisiejszego (9 maja – przyp. red.) objęto dochodzeniem 50 osób, w tym osoby spożywające posiłki zakupione w restauracji, osoby ze styczności z nimi oraz pracowników lokalu” – informuje Agnieszka Dados.

Nieoficjalnie, liczba zakażonych była znacznie większa, ale ich stan nie wymagał leczenia szpitalnego lub nie wszyscy zdecydowali na zgłoszenie się tego faktu do sanepidu.

Rzeczniczka przekazała, że w lokalu przeprowadzone zostały już czynności kontrolne, wydane zalecenia i decyzje. „Działania sanepidu są prowadzone zgodnie z obowiązującymi procedurami i prawem, aby  zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się salmonelli” – dodała.

Przypomnijmy, że jako pierwsi poinformowaliśmy o tej sytuacji. W materiale przedstawiliśmy kilka historii poszkodowanych osób. Więcej: Zatrucie pokarmowe po wizycie w popularnym kebabie w Lublinie. Ból brzucha, biegunka, wymioty i gorączka. Są wyniki kontroli

Sanepid apeluje, aby każdy, kto zaobserwuje u siebie złe samopoczucie po spożyciu żywności w miejscu publicznym, niezwłocznie zgłosił się do lekarza pierwszego kontaktu. Właściwe diagnozowanie i leczenie chorób związanych z zatruciem pokarmowym jest kluczowe dla uniknięcia poważniejszych komplikacji i zapobiegania rozprzestrzenianiu się zakażeń.

Jak zgłosić zatrucie pokarmowe po wizycie w restauracji?

Aby w szybki i skuteczny sposób zgłosić sytuacje wymagające interwencji sanitarno-epidemiologicznej, należy kontaktować się z właściwą miejscowo państwową stacją sanitarno-epidemiologiczną. Aby to zrobić, najlepiej skorzystać z lokalnego numeru telefonu. Podczas rozmowy zostanie przeprowadzony wywiad epidemiologiczny, który pozwoli na dokładną ocenę sytuacji i podjęcie odpowiednich działań.

Drugą opcją jest przesłanie, informacji na adres e-mailowy lub za pośrednictwem platformy e-PUAP.   Ważne jest, aby podać Informacje o miejscu, czasie i rodzaju występujących objawów oraz kontakt do siebie. W takich przypadkach pracownik PPIS skontaktuje się z osobą w celu przeprowadzenia wywiadu epidemiologicznego.

Wykaz jednostek PPIS w województwie lubelskim:

„W sytuacjach nagłych, gdy wymagana jest natychmiastowa interwencja, można skorzystać z telefonu alarmowego. Ważne jest również, aby każdy niepokojący objaw, konsultować i zgłaszać lekarzowi pierwszego kontaktu (POZ)” – przypomina Agnieszka Dados.

Spotted Lublin – Wiadomości Lublin

Ważny temat? Prześlij newsa!

Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.

Bądź na bieżąco z Lublinem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!

Spotted Lublin – Wiadomości Lublin

Od 2016 roku piszemy o życiu mieszkańców Lublina. Jesteśmy zawsze z nimi: informujemy, interweniujemy, pomagamy. Każdego dnia dostarczamy czytelnikom informacje z naszego miasta i regionu. Wielokrotnie zdobyte przez nas newsy trafiły do ogólnopolskiej prasy, telewizji, radia i Internetu. Jesteśmy jednym z największych portali w Lublinie, który według wyników oglądalności Google Analytics, w marcu 2022 r. odwiedziło ponad 1,7 mln UU.

Pozostałe teksty autora

Dodaj opinię

Powiadomienia
Powiadom o

Nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych. Dodając opinię akceptujesz regulamin. Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Spotted Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
CheerfulMistery
1 rok temu

Jadłam raz tam kebaba ale oceniliśmy go 3/10. Przy takiej reklamie w social mediach spodziewałam się czegoś więcej dlatego rozczarowanie było duże.

Najnowsze teksty

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch spotify website search menu close arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long arrow-left-long arrow-down check check