Kamień do pizzy – podstawa dobrego wypieku

Pizza pieczona na kamieniu
Pizza pieczona na kamieniu | materiał nadesłany

Pszenny placek z dodatkiem sosu pomidorowego, czasem serwowany z szynką i serem. Względnie z mozarellą. Sama procedura przygotowania potrawy jest dziecinnie prosta. Nie wymaga to ani profesjonalnych umiejętności kucharskich, ani specjalistycznego sprzętu. Jednak, aby upiec dobrą pizzę potrzebujesz prawdziwego pieca do pizzy. Bez tego osiągnięcie prawdziwego smaku i aromatu rodem z Italii będzie trudne. Prawdopodobnie jak wiele osób nie możesz skorzystać z profesjonalnego pieca do pieczenia pizzy. Doskonałym zamiennikiem pieca do pizzy, jest kamień do pizzy – Nietuzinkowe rozwiązanie dostosowane do domowych piekarników.

Kamień do pizzy – co to jest?

Na przestrzeni lat powstało wiele rodzajów kamieni do pizzy a metody ich tworzenia osiągnęły zupełnie inny poziom. Dzięki temu akcesorium kuchennemu bez problemu upieczesz pieczywo, a także ciasta. Do tego usmażysz mięso oraz upieczesz warzywa. W ekstremalnych przypadkach przygotujesz również jajka. Ale przede wszystkim dzięki kamieniowi do pizzy upieczesz genialną pizzę. Pizzę, która zaskoczy podniebienia twoich przyjaciół i znajomych.

Wystarczy zaledwie raz spróbować pizzy pieczonej na kamieniu, by nigdy więcej nie zjeść tej pieczonej na blaszce do pieczenia.

Zasada działania kamienia do pizzy jest bardzo prosta- górna grzałka w piekarniku elektrycznym potrafi rozgrzać się do 500-600 stopni Celsjusza. Kamień umieszczony pod grzałką kumuluje temperaturę nagrzewając się do bardzo wysokich temperatur. Z tego powodu kamień musi być najpierw rozgrzany. Dzięki czemu ciasto zaraz po kontakcie z kamieniem jest ogrzewane od spodu poprzez kamień do pizzy, a górna grzałka wypieka składniki znajdujące się na pizzy. Wypiek na rozgrzanym kamieniu trwa od 2 do 3 minut.  

Rodzaje kamieni do pizzy 

Ilość najróżniejszych kamieni do pizzy może budzić w Tobie lęk przed wybraniem tego najlepszego. W sprzedaży dostępne są zarówno granitowe, kordierytowe, wyklaniczne jak i szamotowe kamienie do pizzy. Niczym specjalnym nie są też te wykonane z materiałów ceramicznych. Jeśli jednak szukasz czegoś sprawdzonego Twoja uwaga powinna skupić się na kamieniach granitowych. Jeżeli potrzebujesz naczynia, które pomoże Ci w szybkim przygotowywaniu wielu porcji pizzy będzie to odpowiedni wybór.

Kamień granitowy – postaw na litą skałę

Ten rodzaj kamienia gwarantuje równomierne rozłożenie i utrzymanie ciepła. Doskonale pochłania wilgoć i zapewnia chrupkość wypiekanego ciasta, ze względu na swoją porowatą powierzchnię idealnie nadaje się do pieczenia pizzy na cienkim cieście. Do tego masywny i wytrzymały. Odporny na uszkodzenia mechaniczne.  Z jego pomocą spełnisz marzenie o wypieku perfekcyjnej wypieczonej pizzy na cienkim cieście. Sprawdzi się również w czasie grillowania  

Plusy:

– równomierne rozprowadzenie ciepła 

– dobra akumulacja temperatury

– idealny do wypieku pizzy na grubym jak i cienkim cieście

– łatwo się czyści 

– doskonale pochłania wilgoć

Minusy:

– dość ciężki

Kamień szamotowy – zainwestuj w dobre rozwiązanie

Wykonany z wytrzymałej krzemionki z dodatkiem kruszyw – szamotu. Barwa takiego kamienia zależy przede wszystkim od sposobu wypalania oraz składu mieszanki, z której został wykonany. 

W miarę lekki oraz, generalnie, wtrzymały. Niestety, nie nada się on do pieczenia mięsa czy warzyw. Przyjęło się, że kamienie szamotowe pokrywa się specjalną warstwą ochronną.

Plusy:

– genialnie pochłania wilgoć dzięki porowatej powierzchni

– bardzo dobrze rozprowadza temperaturę i gromadzi ciepło

– dla fanów pizzy na cienkim cieście

– wypiekane na nim placki są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku

Minusy:

– trudny i wymagający w czyszczeniu

– podczas używania mogą pojawić się przebarwienia

– dopieczenie na nim pizzy na grubym cieście może stanowić nie lada wyzwanie

Kamień kordierytowy – postaw na wytrzymałość

Ten kamień wykonano z rzadkiego materiału – kordierytu. Bardzo odporny na działanie wysokiej temperatury – praktycznie nieprzegrzewalny. Co więcej, charakteryzuje się on wprost niesłychaną odpornością na uszkodzenia mechaniczne – uderzenia, wstrząsy i wszelkie pęknięcia. Tego kamienia bez problemu użyjesz podczas pieczenia w piekarniku. 

Plusy:

– ekstremalna odporność na wysokie temperatury

– bardzo dobra akumulacja temperatury i rozprowadzenie ciepła

– pomaga osiągnąć satysfakcjonujący efekt pizzy z pieca

– może zostać użyty jako taca do podawania przekąsek, deska do krojenia

Minusy:

– ciężki – jego przenoszenie i przechowywanie może stanowić problem

– dość ograniczona dostępność, raczej ciężko dostać taki od ręki

– stosunkowo drogi (ale z pewnością wart swojej ceny!)

Kamień non-stick – najbardziej liczy się czas

Czas, czas, czas… zazwyczaj mamy go za mało. Ciągle gdzieś pędzimy, śpieszymy się i biegniemy. Z kamieniem do pizzy non-stick z pewnością zaoszczędzisz wiele cennych minut (lub też godzin). Na Kamień pozwala również piec mięso, warzywa i jajka a także ciast i inne słodkie wypieki. Jego największym atutem jest bardzo szybki czas nagrzewania się oraz możliwość natychmiastowego wypieku kolejnych porcji zaraz po sobie.

Plusy:

– może być używany zarówno w piekarniku jak i na grillu

– wykonany z klasycznej gliny ale pokryty powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw

– ekstremalna szybkość pieczenia kolejnych potraw (bez konieczności dokładnego mycia naczynia)

Minusy:

– słabo chłonie wilgoć

– nie kojarzy się z klasycznym kamieniem do pizzy, przez co może np. psuć aranżację stołu lub kuchni

– nie jest wykonany z tak naturalnych materiałów jak kamień granitowy czy szamotowy

Kamień ceramiczny – klasyczne naczynie

To naczynie zostało odlane z mieszanki ceramiczno-cementowej oraz pokryte warstwą ognioodporną. Nierzadko bywa również szkliwione. Kamień do pizzy tego rodzaju jest zazwyczaj dostępny od ręki w dobrym supermarkecie. Charakteryzuje się dość niską wagą oraz atrakcyjnie niską ceną. Co więcej, bardzo szybko się nagrzewa i równie szybko i efektywnie oddaje temperaturę przygotowywanym na nim potrawom. Niestety, jest dość kruchy i łatwo pęka, nawet pod wpływem z pozoru nieznacznych uderzeń, obić czy lekkiego przegrzania.

Plusy:

– szeroka dostępność

– atrakcyjna cena

– pokryty warstwą szkliwa oraz warstwą ognioodporną

Minusy:

– kruchy, ma tendencję do pękania

– nie jest w pełni naturalny ani lity jak np. granitowy

– pizza może do niego lekko przywierać

Kamień wulkaniczny

Świetnie oddaje temperaturę oraz rozprowadza ciepło. Powierzchnia wulkanicznego kamienia do pizzy jest lekko porowata, co dodatkowo pomaga podczas pieczenia. Wyśmienity do wypieku warzyw i mięsa. Piekąc na nim nie musisz się martwić o ewentualne przypalenie potrawy – naczynie to gwarantuje całkowite nie przywieranie żywności.  

Plusy:

– nie straszne mu najwyższe temperatury 

– z powodzeniem można go używać na grillu węglowym jak i w piekarniku elektrycznym lub gazowym

– pochodzenia naturalnego, bardzo bezpieczny w kontakcie z żywnością

Minusy:

– dość drogi 

– średnia dostępność do produktu

– ciężki, co może utrudniać jego przenoszenie/wyjmowanie z piekarnika

– należy co pewien czas poddać go konserwacji olejem o wysokim punkcie dymienia

Wybór kamienia do pizzy – na to warto zwrócić uwagę

Już wiesz, że potrzebujesz dobrego kamienia do pizzy. Jednak zależy ci na tym, aby wybrać ten, który spełni wszystkie twoje marzenia o perfekcyjnej pizzy. Przeglądając to, co oferują sprzedawcy, warto zwrócić szczególną uwagę na:

rozmiar – chyba nie będziesz zadowolony, jeśli okaże się, że twój nowy kamień do pizzy nie mieści się na ruszcie piekarnika. Dlatego przed zakupem dobrze jest sprawdzić wymiary naczynia i mieć pewność, że będzie idealnie pasować tam, gdzie będziesz go używał. 

kształt – od kół, przez kwadraty, do specjalnych modeli wyposażonych w uchwyty ułatwiające przenoszenie naczynia. W sklepach znajdziesz setki różnych kamieni. Wybierz ten, który będzie najlepiej oddawał twoją kucharską duszę. 

materiał – to głównie od tego zależy jakość wypiekanej pizzy. Zwróć uwagę na wytrzymałość poszczególnych tworzyw oraz ich odporność na przegrzania. Przecież nie chcesz pozbyć się swojego nowego sprzętu już po pierwszym użyciu?

wagę – to szczególnie ważne przy przenoszeniu kamienia do pizzy. Jest to przedmiot dość nieporęczny, a upuszczenie go z dużej wysokości może uszkodzić posadzkę lub spowodować niechciane obrażenia.

Kamień do pizzy – podsumowanie

Każdy, kto choć raz spróbował pizzy wypiekanej na kamieniu, nie będzie chciał już więcej tej pieczonej na blasze.  Placek dokładnie przesiąka aromatem przypraw i sosu. Ser idealnie się topi. Wnętrze wilgotne, spód chrupiący i idealnie rumiany. Ten smak jest po prostu niepowtarzalny. I nie osiągniesz tych efektów próbując wypiec pizzę na zwyczajnej blasze. Oczywiście, metal świetnie nadaje się do wypieku mięsa oraz słodkości, ale prawdziwa włoska pizza jest wypiekana w tradycyjny sposób. Jeśli zależy ci na profesjonalnym daniu rodem z Italii serwowanym w twoim własnym domu, zainwestuj w dobry kamień do pizzy. Na pewno nie będziesz żałować.

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Kamień do pizzy to świetny prezent dla prawdziwych pizza maniaków. Swoje święto pizza obchodzi 9 lutego 2022 roku. W tym dniu lubelskie lokale są przepełnione, a dostawy wydłużają się do kilku godzin oczekiwania. Jednak ty nie musisz rezygnować z pizzy tego dnia. Rozwiązaniem jest kamień do pizzy. Idealnie pasuje do domowego piekarnika i już masz pizze rodem ze słonecznej Italii.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.