Jak wybrać słodkie mandarynki? Na co zwrócić uwagę?

mandarynki jak wybrać

Słodki, soczysty zapach mandarynek, to nieodłączny element świąt i zimy. Jak zatem wybrać te najlepsze? Czym się kierować podczas zakupu?

  • Nie powinno być zgnilizny ani pleśni. Jest nie tylko bez smaku, ale niebezpieczny dla zdrowia.
  • Skóra ma jednolity kolor, od żółto-pomarańczowego do czerwonawego, bez plam i uszkodzeń.
  • Suchość lub nadmierna miękkość mandarynek wskazuje na naruszenie warunków przechowywania i transportu.

Mandarynki pochodzą z Chin, gdzie od wieków uprawia się ich wiele odmian. Do Europy mandarynki trafiły na początku XIX wieku. Mandarynki, podobnie jak cytryny, należą do rodziny rutowatych. Rosną w postaci wiecznie zielonego krzewu lub małego drzewka osiągającego wysokość nawet do ośmiu metrów.

Mandarynki, podobnie jak wszystkie cytrusy, są doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami. To także naturalny przeciwutleniacz hamujący działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się. Wystarczy zjeść dwie mandarynki, by zaspokoić przeciętne dobowe zapotrzebowanie na witaminę C.

W ich miąższu wyodrębnić też można prowitaminę A i sporo witamin z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na nasz wzrok i poprawiają kondycję skóry. Witamina A jest niezbędna w okresie wzrostu i pozytywnie wpływa na budowę silnych kości i zębów.

Mandarynki – kalorie

W 100 gramach mandarynki znajduje się około 53 kalorii. Zawarte w nich kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. W związku z tym są polecane nie tylko osobom, które walczą z nadwagą i otyłością, lecz także tym, które chcą zrzucić kilka kilogramów lub oczyścić organizm z toksyn.

Rodzaje mandarynek

Istnieje wiele odmian mandarynek, które różnią się smakiem, zapachem a nawet kształtem. Do najpopularniejszych należą:

* Klementynka – jest mniejsza od tradycyjnej mandarynki i zawiera niewiele pestek. Jej smak jest kwaskowaty i aromatyczny ciemnopomarańczowy lub czerwony miąższ. Jest jedną z najpopularniejszych odmian na świecie.

Tangerynka – jest pokryta luźno cienką skórką, dzięki czemu łatwo da się ją obrać. Zawiera sporo pestek i ma czerwony miąższ. W smaku jest lekko cierpka.

* Satsuma (unshiu) – jej owoce są nieco większe od tradycyjnej mandarynki, jaśniejsze i mają słabszy aromat. W ogóle nie posiada pestek.

* Tangela – to krzyżówka mandarynki z grapefruitem. Jej duże i soczyste owoce mają luźną, pomarańczową skórkę i orzeźwiający, ostry smak.

Mandarynki, które trafiają do Polski, pochodzą z Hiszpanii, Włoch i Grecji oraz RPA. Ich transport samochodami lub statkami trwa od kilku dni do kilku tygodni. W tym czasie owoce przechowuje się w chłodniach, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 3-4 stopnie. To ważne, ponieważ umożliwia to swobodny proces dojrzewania i hamuje proces gnicia.

Czym kierować się podczas zakupu?

Decydującym czynnikiem przy wyborze są indywidualne preferencje smakowe. Niektórzy wolą mandarynki od kwaśnych, podczas gdy inni wolą wyłącznie słodkie. Najbardziej charakterystyczną cechą jest intensywność wybarwienia skórki owocu: im jaśniejsza, tym słodsza . Możesz także spróbować zważyć mandarynkę w dłoni: odmiany słodko-kwaśne zwykle wydają się lżejsze.

Przy zakupie mandarynek warto kierować się skórką owocu, ponieważ to ona nam zdradzi jej smak. Jeśli jest miękka i przyjemna w dotyku – to dobry znak dla kupującego. Twardawa, pomarszczona, w kolorze jasnej pomarańczy – tego owocu lepiej nie kupować. Im delikatniejsza mandarynka, tym jest słodsza.

Kolor nie powinien być zielony, ale pomarańczowy, jeszcze bardziej zbliżony do żółtego. Ważne jest również, jak gruba jest skóra – lepiej jest przyjmować tak cienką, jak to tylko możliwe. Bierzesz to do ręki i czujesz.

Jeśli kupujemy owoce w sklepie warto sprawdzić jak są przechowywane. Nie powinny stać w cieple, bo wtedy błyskawicznie pleśnieją. Wybieraj nieuszkodzone i intensywnie wybarwione.

Najsmaczniejsze odmiany mandarynek

Abchaskie mandarynki

Odmiana mandarynki Unshiu jest uprawiana głównie na eksport w Abchazji. Jest to średniej wielkości owoc o jasnożółtym lub jasnopomarańczowym kolorze. Mają słodko-kwaśny smak, są bardzo soczyste i nie zawierają pestek. Skóra jest zwykle szorstka, gęsta i łatwo się rozdziela. Często są sprzedawane z liśćmi i częścią gałązki, co przyczynia się do dłuższego przechowywania. Warto zauważyć, że abchaskie mandarynki są uważane za najbardziej przyjazne dla środowiska. Nie należy też zapominać, że sezon abchaskich mandarynek jest krótki, od końca listopada do połowy lutego.

Marokańskie mandarynki

Klementynki są często sprzedawane pod marką marokańskich mandarynek, a nie mandarynek. Jest to hybryda mandarynki i króla pomarańczy. Owoce marokańskie oprócz charakterystycznej nalepki w kształcie rombu w kolorze czarnym są drobne i jaskrawopomarańczowe, o bardzo bogatym kolorze. Owoce te są słodkie i soczyste, mają cienką porowatą skórkę, a pestek w nich zwykle nie ma lub są zawarte w niewielkich ilościach.

Tureckie mandarynki

Tureccy producenci dostarczają na rynek polski głównie mandarynki Satsuma i Okitsu. Owoce te mają słodko-kwaśny lub kwaśny smak. Te mandarynki zwykle mają dużo pestek. Skórka jest gładka, łatwa do czyszczenia, a jej kolor waha się od jasnożółtego do pomarańczowego. Wybierając tureckie mandarynki, powinieneś preferować bardziej jaskrawe owoce, są uważane za słodsze.

Hiszpańskie mandarynki

Te mandarynki są zwykle jasnopomarańczowe, średnie lub duże. Hiszpańskie mandarynki mają słodko-kwaśny smak i są bardzo soczyste. W odmianach hiszpańskich, jeśli są pestki, jest ich bardzo mało. Najczęściej sprzedawanymi hiszpańskimi mandarynkami są Gold Scorpion.

Chińskie mandarynki

Są to często dość duże mandarynki, sprzedawane z gałązkami i liśćmi. Skóra dość łatwo się rozdziela. Owoce mają dobry słodko-kwaśny smak, ale mogą zawierać niewielką liczbę pestek. Niektórzy eksperci zwracają uwagę na wysoką zawartość agrochemikaliów w żywności chińskich rolników, a mandarynki w tym przypadku nie są wyjątkiem. Dlatego te mandarynki nie są zbyt popularne wśród kupujących, a w niektórych regionach są czasami sprzedawane pod pozorem Abchazu.

Kupuj w sezonie

Kupując mandarynki w szczycie sezonu, jest większe prawdopodobieństwo, że będą słodkie. Sezon na cytrusy trwa od początku grudnia do połowy stycznia. Kupując je wcześniej, można trafić na niedojrzałe.

Najlepsze mandarynki „noworoczne” pochodzą z Turcji, najsłodsze – z Hiszpanii. Polecam również degustację izraelskiej.

Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu

Mandarynki jak i pozostałe cytrusy należy przechowywać w niskich temperaturach. Najlepszym miejscem do tego będzie lodówka, a najlepiej dolne szuflady / półki.

Pamiętaj! Nigdy nie myj mandarynek przed włożeniem do lodówki.

PRZEPIS: Rozgrzewająca herbata z mandarynką

Składniki:

* łyżeczka (torebka) czarnej herbaty

* mandarynki

* łyżka miodu

* kilka goździków

Wykonanie: Zaparz herbatę w ulubionym kubku. Następnie dodaj kilka kawałków mandarynki i goździki. Z pozostałych mandarynek wyciśnij sok i dodaj wraz z miodem do lekko przestudzonej herbaty.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.