Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia przed Salmonellą Enteritidis na powierzchni skorupek jaj marki „Moja Kurka”, które można było kupić w sklepach Biedronka. Sprawdź, czy masz je w swoim domu!
Salmonella na jajkach z Biedronki
„Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – informuje w komunikacie GIS.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
Numer partii: POW12 20.11
Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.
Dlaczego sklep Biedronka nie podaje tego do informacji publicznej tylko wciąż prowadzi sprzedaż jaj?