Groźne bakterie w serze z Lidla. Sieć wycofuje popularny produkt ze sprzedaży

IMG 20190905 192309
Zdjęcie ilustracyjne | fot. Dominik Wąsik

Lidl wycofał ze sprzedaży Ser Koryciński, w którym wykryto obecność groźnych dla człowieka bakterii. Spożycie sera może spowodować zatrucie pokarmowe.

Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wszystkich rodzajów sera korycińskiego swojskiego, który można było kupić w sklepach sieci Lidl. Wykryto w nim obecność bakterii:

  • listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek,
  • gronkowców koagulazo-dodatnich w 5 z 5 próbek,
  • enterotoksyn gronkowcowych w 1 z 5 próbek,

Bakterie znajdują się w produkcie „Ser Koryciński Swojski z Orzechami Włoskimi, ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego z orzechami włoskimi”. Poinformowano, że chodzi o wszystkie z datą przed dniem 30.06.20 i wszystkie z przedziału 13 – 21.07.2020. Data produkcji jest jednocześnie numerem partii.

„Producent mając na względzie zasadę ostrożności, wycofuje nie tylko ww. partię, w której stwierdzono niezgodność, lecz szerszy asortyment produktów. Spożycie produktów zanieczyszczonych mikroorganizmami patogennymi może prowadzić do zatrucia pokarmowego” – czytamy w komunikacie GIS.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.