Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. Produkt został wycofany ze sprzedaży. Sprawdź, czy masz go w domu!
Groźna bakteria w tatarze wołowym
Ważne ostrzeżenie dla konsumentów. W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Sokołów Tatar wołowy”, 200 g.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g
Numer partii: 02891 02892K
Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
Producent: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole
GIS poinformował, że trwa dalsze postępowanie mające na celu wyjaśnienie przyczyn zanieczyszczenia. Powiatowy Lekarz Weterynarii po otrzymaniu informacji o wykrytych nieprawidłowościach dotyczących produktu przeprowadził kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego.
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię