Groźna bakteria w serze żółtym z SM Ryki. Sprawdź, czy masz go w domu!

ser żółty
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu jednej partii sera żółtego w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską w Rykach. W serze wykryto groźną bakterię.

Bakterię Listeria monocytogenes wykryto w jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI. Towar został zbadany przez władze kanadyjskie i wycofany ze sprzedaży.

Zarząd Spółdzielni Mleczarskiej Ryki oświadcza, że partia sera Gouda w plastrach (nr partii: 290351, z datą przydatności do spożycia 06.09.2019), w której wykryto śladowe ilości Listeria monocytogenes, została niezwłocznie wycofana z rynku” – czytamy w oświadczeniu producenta.

Spożycie żywności zanieczyszczonej tą bakterią może prowadzić do listeriozy. Stanowi ona zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione” – zaleca GIS

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry

Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

Numer partii: 290351

Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

Sprawdźcie, czy wycofana partia nie trafiła do Waszej lodówki!

ostrzezenie gis ser gouda ryki 1 2
Wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes | fot. GIS

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.