Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o cofnięciu na Ukrainę partii nasion gorczycy białej. W transporcie ujawniono żywe szkodniki.
Żywe szkodniki w gorczycy z Ukrainy
Coraz częściej dowiadujemy się o zakwestionowaniu towaru, który ma być wprowadzony na polski rynek. Nie zawsze są to produkty z Ukrainy. Jednak komunikaty Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych mówią o jakości właśnie stamtąd importowanych produktów rolnych.
Tym razem inspektorzy IJHARS w Lublinie wydali decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski partii gorczycy białej o masie 21 700 kg, importowanej z Ukrainy, ze względu na obecność żywych szkodników. Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności.
Co się robi z gorczycy?
Gorczyca biała jest rośliną o szerokim zastosowaniu. Jej nasiona wykorzystywane są głównie w przemyśle spożywczym jako przyprawa, szczególnie do przygotowywania musztardy, ale także jako składnik marynat czy pikli. Ponadto, gorczyca biała ma także zastosowanie w medycynie naturalnej, gdzie stosuje się ją w leczeniu dolegliwości trawiennych oraz w formie okładów przy bólach mięśniowych. W rolnictwie może być także używana jako roślina paszowa oraz jako roślina poprawiająca strukturę gleby, a jej nasiona stanowią również surowiec do produkcji oleju.
Dodaj swój komentarz