Fabryka Cukierków „Pszczółka” produkuje wyroby czekoladowe w nowym zakładzie, który uroczyście otwarto w środę w Lublinie. Inwestycja kosztowała 153 mln złotych.
Nowa fabryka znajduje się w Specjalnej Strefie Ekonomicznej Euro-Park Mielec Podstrefa Lublin. Jej powierzchnia to ponad 20 000 mkw., czyli siedmiokrotnie więcej, niż dotychczasowy zakład. Oprócz nowoczesnych linii, które umożliwiają produkcję wyrobów czekoladowych i galaretek, znalazły się tu również maszyny do produkcji karmelków, które działały w dotychczasowej siedzibie przy ul. Krochmalnej.
– Koszt tej inwestycji to 153 mln zł – mówi Aleksander Batorski, prezes Fabryki Cukierków „Pszczółka”. Nowa fabryka zwiększy czterokrotnie nasze możliwości produkcyjne.
Zakład wyposażony jest w zautomatyzowane maszyny i urządzenia, które charakteryzują m.in. energooszczędnością i dużą wydajnością. Wśród nowoczesnych rozwiązań, znalazł się tu m.in. zimny stempel, czyli urządzenie do wytłaczania formy czekoladki, która następnie jest nadziewana. Dzięki niemu na całej objętości czekoladowa „skorupka” ma taką samą grubość.
– Uruchomienie fabryki przebiegło zgodnie z planem i naszymi założeniami. Jestem przekonany, że będziemy w stanie wypracować mocną pozycję na rynku wyrobów czekoladowych – dodaje Batorski.
W związku z budową fabryki zatrudnienie wzrosło o ok. 70 proc. – obecnie pracuje tu 195 osób. FC „Pszczółka” wkrótce planuje kolejne przyjęcia do pracy.
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię