Delektuj się i szanuj jedzenie. Wystartował Lubelskie Restaurant Week 2019

niadanie prasowe bombardino aperitivo 14
Wystartował Lubelskie Restaurant Week 2019 | fot. Miny Robimy

Wystartowała wiosenna odsłona festiwalu najlepszych restauracji. W tej edycji nastąpiła inauguracja Lubelskie Restaurant Week, pierwszej tak szerokiej i łączącej restauracje z całego regionu odsłony festiwalu.

Restaurant Week to największy polski festiwal gastronomiczny. Jego tegoroczna edycja organizowana jest pod hasłem #SzanujJedzenie. Festiwal w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.

„Spojrzeliśmy na własną formułę festiwalu i rzeczywiście jest tak, że wszyscy goście dokonują rezerwacji wcześniej, także wszystkie restauracje wiedzą dokładnie, ilu będą miały gości. W związku z tym mogą dokładnie zaplanować zakupy, tak właśnie by tej żywności nie marnować” – mówi Anna Jośko, koordynatorka Restaurant Week.

Nie marnowanie jedzenia jest największym wyzwaniem dla branży restauracyjnej. Według raportu 'Champions 12.3′ przygotowanego przez członków Światowego Instytutu Zasobów, każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu.

Trzydaniowe menu za 49 zł

Restauracje zgłoszone do projektu Restaurant Week przez dwa tygodnie oferują specjalne, degustacyjne menu w cenie 49 zł od osoby. Cena menu jest obniżona średnio o 50 proc. od ceny regularnej za proponowany zestaw.

W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Oferta jest skierowana zarówno do osób preferujących kuchnię mięsną, jak i wegetariańską.

Lubelskie Restaurant Week

W trakcie tej edycji Festiwalu nastąpiła inauguracja Lubelskie Restaurant Week, pierwszej tak szerokiej i łączącej restauracje z całego regionu odsłony Festiwalu. Wśród festiwalowych nowości znajdują się m.in. Akuku, Bajgiel, Botanika, Restauracja Na Piętrze – z Kazimierza Dolnego, czy Willa Filiks z Nałęczowa.

Lubelskie Restaurant Week – lista restauracji

1. 16 Stołów
2. 2 PI ER
3. Akuku (Kazimierz Dolny)
4. Bajgel (Kazimierz Dolny)
5. Bianco – Hotel Luxor
6. Botanika (Kazimierz Dolny)
7. Chapter One by Piotr Kwiatosz
8. Chisza
9. Dwór Choiny
10. Ego – Hotel Alter
11. Grodzka 15
12. Hotel Forum
13. Hotel Piano
14. Hotel Victoria
15. Insomnia
16. Kulturalna – Hotel Arche
17. Kuźnia
18. Małe Indie
19. Manifest Kuchnia i Wino
20. MUSI SUSHI
21. Muuucho
22. Od Kuchni
23. Pałeczkami Sushi
24. Restauracja 107 – Lubhotel
25. Restauracja na Piętrze (Kazimierz Dolny)
26. Sarzyński
27. Stół i Wół
28. The Olive – Hotel Ilan
29. Willa Filiks (Nałęczów)

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week odbędzie się w dniach 3-17 kwietnia. Stoliki można rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl. W ramach festiwalu odbędą się również warsztaty opierające się o filozofię zero-waste. Informacje o nadchodzących warsztatach znajdziesz tutaj.

Zarezerwuj stolik

Zdjęcia ze śniadania prasowego Lubelskie Restaurant Week w restauracji Bombardino Aperitivo | autor: Miny Robimy

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.