Kamienica przy ul. Rynek 19 / Jezuicka 2 na Starym Mieście to jedno z najbardziej rozpoznawalnych miejsc na kulinarnej mapie Lublina. To właśnie tutaj, pod koniec lat 50. XX wieku, powstała słynna restauracja Czarcia Łapa, która przez dekady była ważnym punktem na gastronomicznej mapie miasta.
Zmiany właścicieli i nowe pomysły
W 2008 roku lokal przeszedł w ręce nowego najemcy, który prowadził Czarcią Łapę do 2018 roku. Później zmienił zarówno nazwę, jak i charakter lokalu – powstała restauracja Muuuchu, serwująca kuchnię meksykańską i toskańską. Ten koncept przetrwał do października 2020 roku.
Po krótkiej przerwie, w lutym 2021 roku, nowym najemcą została spółka Alembik Lublin, powiązana z Januszem Palikotem. Planowano tu otworzyć nową wersję Czarciej Łapy (wcześniej planował otworzyć tu Alkotekę), łącząc gastronomię z produkcją kraftowych alkoholi.
Niestety, lokal nie został uruchomiony, a we wrześniu 2023 roku miasto rozwiązało umowę najmu z powodu zaległości finansowych.
Kolejny przetarg na wynajem lokalu wygrała w kwietniu 2024 roku spółka Kraft Alkohole, również powiązana z Palikotem. Tym razem także nie udało się uruchomić działalności – znowu z powodu nieuregulowanych płatności umowa została rozwiązana.
Zobacz również
Nowi najemcy i nowy koncept
W najnowszym konkursie, rozstrzygniętym w tym roku, lokal trafił do warszawskiej spółki Plac Konstytucji 3. Za firmą stoją znani lubelscy restauratorzy – Maciej Woźniak i Jan Dunin Kozicki.
Ich Grupa Enzo Muratore prowadzi w Lublinie m.in. Pyzatą Chatę, Dirty Joe, Halkę, a także Queen Mamę i pub Św. Michał (te dwa ostatnie lokale są obecnie zamknięte z powodu wyłączenia z użytkowania kamienicy przy ul. Grodzkiej 16).
Zobacz również
Nieoficjalnie mówiło się, że nowy adres przy Rynku może stać się siedzibą Queen Mamy i Św. Michała. Jednak – jak udało nam się ustalić – restauratorzy mają zupełnie nowy pomysł na to miejsce.
W lokalu powstanie nowy koncept inspirowany legendarną Czarcią Łapą, ale pod nazwą „Czarcia Lublin”.
Praw do oryginalnej nazwy nie udało się uzyskać, ponieważ należą one do poprzedniego restauratora, Filipa Lewaka, właściciela restauracji Stół i Wół na Starym Mieście i Botanico na Sławinie.

Oddam, szukam, pozdrawiam, praca
Kliknij i sprawdź, co oferują i czego szukają mieszkańcy Lublina
Czego można się spodziewać po nowym miejscu?
Na razie szczegóły dotyczące kuchni i klimatu nowego miejsca są owiane tajemnicą. Restauratorzy zapowiadają, że będzie odważnie, dziwnie i pięknie, a otwarcie nastąpi już wkrótce.
W lokalu trwają obecnie prace remontowe.
ZDJĘCIA

Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Mogli otworzyć Żabke , było by taniej.
Ciekawe czy zaczną normalnie płacić bo patrząc na to jak płacą w innych lokalach to ciężko będzie znałeśc pracowników
Dodaj opinię