Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Co się dzieje z cukrem w sklepach? Odpowiedzi na to pytanie szuka wiele osób w Internecie. Krajowa Grupa Spożywcza uspokaja i informuje, że dostawy cukru do sklepów odbywają się bez zakłóceń. Nasuwa więc się pytanie: Gdzie podział się cukier?
Gdzie jest cukier?
Wracamy do tematu problemu z dostępnością cukru w wielu sklepach. W środę 20 lipca Biedronka wprowadziła limit na cukier – 10 kg na paragon. O tym pisaliśmy tu: Problemy z cukrem — braki w sklepach. Biedronka wprowadziła limit na cukier – 10 kg na paragon
Po medialnych doniesieniach o brakach cukru na półkach sklepowych w Polsce głos w sprawie zabrała Krajowa Grupa Spożywcza, do której należy marka Polski Cukier.
„Krajowa Grupa Spożywcza dostarcza cukier do wielu sieci handlowych, w tym także do sieci Biedronka. Zamówienia realizowane są zgodnie z zawartymi kontraktami, a dostawy odbywają się bez zakłóceń ze strony spółki. W lipcu realizacje zamówień do 10 z 16 centrów dystrybucji sieci Biedronka, które obsługuje Krajowa Grupa Spożywcza wyniosły 100 proc.” – czytamy w komunikacie spółki.
„Jeżeli pojawiają się jakieś braki na półkach, to wynikają one prawdopodobnie z kłopotów transportowych bądź logistycznych naszych partnerów, którzy mają centralne magazyny i z nich dokonują dalszej redystrybucji cukru” – powiedział Jan Wernicki, prezes Krajowej Grupa Spożywczej.
Według prognoz Krajowej Grupy Spożywczej płynne dostawy cukru do sklepów powinny zapewnić nadwyżki gromadzone w magazynach.
„Mamy w tej chwili ponad 160 tys. ton cukru. Biorąc pod uwagę dynamikę sprzedaży, którą mieliśmy w poprzednich miesiącach, do pierwszego tzw. cukru z kampanii powinniśmy zapewnić 100-proc. dostępność” – mówi Grzegorz Ziółkowski, dyrektor departamentu logistyki w Krajowej Grupie Spożywczej.
Tomasz Rega z zarządu Krajowej Grupy Spożywczej przypomniał sytuację, jaka miała miejsce dwa lata temu, kiedy wystąpiła pandemia koronowawirusa.
„Podobna sytuacja miała miejsce 2 lata temu podczas wybuchu epidemii COVID 19, gdzie również zaobserwowana była niepewność u konsumentów o dostępność towarów w sklepach, która powodowała masowe wykupywanie produktów spożywczych na zapas. Obawy były nieuzasadnione, a produkty spożywcze były uzupełniane na bieżąco. Wszystko wskazuje, że i tym razem pojawiła się nieuzasadniona obawa o dostępność w przyszłości cukru. Obecnie nie ma zagrożeń, że w naszym kraju zabraknie cukru” – komentuje.
KGS przypomina też, iż naturalnym zjawiskiem jest zwiększony popyt na cukier w sezonie letnim, podczas którego zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak i również gospodarstwa domowe wykorzystują większe ilości cukru na przetwory. Po tym okresie zapotrzebowanie na cukier wyraźnie wyhamowuje, a już we wrześniu spółka rozpocznie nową kampanię cukrowniczą.
Krajowa Grupa Spożywcza zaopatruje około 40 proc. odbiorców cukru w Polsce. Pozostałe ok. 60 proc. cukru jest produkowane i dostarczane do klientów w Polsce przez trzy koncerny, których właścicielami są firmy niemieckie,
Dodaj opinię