Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w popularnym sezamie łuskanym. Jeżeli posiadacie sezam marki Kresto w swojej kuchni, to koniecznie sprawdźcie numer partii.
Salmonella w sezamie Kresto
W sezamie Kresto wykryto bakterie salmonelli. Spożycie produktu, a szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Obecność bakterii Salmonella stwierdzono w jednej z pięciu badanych prób.
Firma VOG Polska Sp. z o.o. rozpoczęła wycofywanie kwestionowanej partii sezamu z obrotu handlowego oraz informuje swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i możliwości dokonywania zwrotu produktu do dostawców.
Wycofana partia sezamu łuskanego: KRESTO SEZAM, 500 g. Numer partii: L 210791V858; data minimalnej trwałości: 30.09.2022. Producentem jest VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice. Sezam pochodzi z Somalii.
Dodaj swój komentarz