Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Wielkanocne śniadanie to niewątpliwie najważniejsza pod względem kulinarnym chwila nadchodzących świąt. Czego nie może tego dnia zabraknąć na naszym stole?
Już od samego rana kuszą nas przystawki z jaj, sałatki, mięsa i wędliny, baby i mazurki. Wszystko pięknie udekorowane, po to by uczcić te święta. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj, sałatek, wędlin, mięs na zimno i na ciepło, żurku, a także babek, mazurków i serników.
Wielkanocne potrawy – śniadanie wielkanocne
W niedzielę najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Tradycyjnie w czasie wielkanocnego śniadania podaje się żur, barszcz biały lub zupę chrzanową z jajkiem i białą kiełbasą.
Następnie na stół wielkanocny trafiają kolejne potrawy przygotowywane specjalnie na Wielkanoc. Najczęściej są to domowe wędliny i pasztety, galarety, mięsa na zimno, ale przede wszystkim również jajka.
Uroczyste śniadanie kończą niezastąpione babki, mazurki i serniki.
Doskonałym dodatkiem do mięs i pasztetów będzie tradycyjnie sałatka. Potrawę można przygotować z gotowanych warzyw i majonezu, ale też można do niej wykorzystać rzeżuchę i nowalijki, które pojawiają się zazwyczaj w okresie Wielkanocy.
A na Waszym wielkanocnym stole jakiej potrawy / dodatku nie może zabraknąć? Czekamy na Wasze komentarze!
Dodaj opinię