W ramach Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie odbędą się pierwsze na świecie Mistrzostwa w Jedzeniu Cebularzy na czas. W sobotę, 7 września na Placu po Farze uczestnicy zmierzą się z pysznymi cebularzami, walcząc o tytuł najszybszego smakosza tego tradycyjnego lubelskiego przysmaku.
Lublin. Mistrzostwa w jedzeniu cebularzy na czas
W ramach trwającego w Lublinie Europejskiego Festiwalu Smaku odbędą się pierwsze Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy na czas. To wyjątkowe wydarzenie, które z pewnością przyciągnie zarówno mieszkańców, jak i turystów, zaplanowano na sobotę, 7 września o godz. 14:45 na Placu po Farze na Starym Mieście.
Każdy z uczestników, który zgłosi się do udziału w zawodach, otrzyma 10 cebularzy wypieczonych przez renomowaną Piekarnię Tadeusz Zubrzycki z Kraczewic. Zawodnicy będą mieli okazję zmierzyć się z prawdziwymi, certyfikowanymi cebularzami lubelskimi, które stanowią kulinarną dumę regionu.
To pierwsze takie mistrzostwa w Polsce, chociaż dotychczas organizowano już różne zawody w jedzeniu na czas, takie jak jedzenie hotdogów, pierogów, burgerów, a nawet kebabów. Jednak to właśnie cebularze, tradycyjne lubelskie wypieki, po raz pierwszy będą gwiazdą tego typu rywalizacji, wprowadzając nowy, lokalny smak do tej popularnej formy zabawy.
>>> Zobacz program wydarzenia: Rusza Europejski Festiwal Smaku. Połączenie kultury i kulinariów na wysokim poziomie
Dodaj swój komentarz