Survival miejski: Jak przeżyć, gdy zabraknie źródła ciepła

zapałka przy kuchence gazowej
fot. JS 0302 Lublin

W XXI wieku przywykliśmy do działającego na zawołanie ogrzewania, światła o każdej porze i wody płynącej z kranu. Co, kiedy tego zabraknie? Nie jest to nowy scenariusz, braki prądu i gazu mogą wydarzyć się w wyniku katastrof, klęsk żywiołowych czy nawet zwykłych prac serwisowych. Większość z nich nie będzie trwała dłużej niż kilka godzin. Jednak co w przypadku kiedy braki przedłużą się nawet do kilku dni?

Kuchenki survivalowe

Bez źródła ciepła nie będziemy w stanie ogrzać siebie ani przygotować posiłku. Rozpalenie ognia wewnątrz pomieszczenia jest wysoce niebezpieczne. Ogromnie wzrasta ryzyko pożaru i zaczadzenia, co jest śmiertelnie groźne zarówno dla domowników, jak i sąsiadów mieszkających w tym samym budynku.

Kuchenka survivalowa
fot. JS 0302 Lublin

Z pomocą przychodzi kilka rodzajów kuchenek survivalowych, często do nabycia za mniej niż 100 zł. W każdym przypadku należy zadbać o dobrą wentylację pomieszczenia, wyposażenie w czujniki czadu i dymu oraz podstawowy sprzęt gaśniczy. Kuchenka na wkłady gazowe przyda się zarówno w sytuacji kryzysowej, jak i podczas biwaku. Można ją zakupić już od 30 zł, a jednorazowy kartusz to koszt około 7 zł. Posiadając wkłady gazowe, powinniśmy zadbać o odpowiedni sposób ich przechowywania. Optymalne będzie zaciemnione miejsce, z niskim poziomem wilgoci, co przedłuży okres przydatności kartusza.

kuchenka survivalowa
fot. JS 0302 Lublin

Samo użycie takiej kuchenki jest bardzo łatwe — wystarczy zamontować wkład gazowy, odkręcić zawór bezpieczeństwa i odpalić. Większość kuchenek posiada iskrownik, który pozwoli nam ją odpalić bez użycia zapałek czy zapalniczki. Na takiej kuchence jesteśmy w stanie zagotować wodę na herbatę lub kawę, podgrzać posiłek, a także pośrednio ogrzać pomieszczenie. Gaz spala się podobnie jak w zwykłej kuchence gazowej, nie produkując dymu i nie osmalając naczyń. Na rynku znajdują się już nawet awaryjne grzejniki, które mogą zostać podłączone do kartusza.

Alkohol jako źródło ciepła

Dostępne są również kuchenki spirytusowe, których koszt zaczyna się od 40 zł. Palnik jest zasilany łatwo dostępnym alkoholem technicznym, takim jak denaturat, etanol i zwykłym spirytusem. Zaletami takiej kuchenki są przede wszystkim mały rozmiar i lekkość. Niestety, jest to stosunkowo droga metoda gotowania – sprzęt może być napełniony maksymalnie około 100 mililitrami cieczy, co pozwoli na utrzymywanie ognia do godziny.

Ogien 04
fot. JS 0302 Lublin

Taką kuchenkę możemy także wykonać sami w domu — wystarczy nam odpowiednio wycięta metalowa puszka po konserwie. Podczas korzystania z tego typu kuchenek należy uważać, by nie rozlać paliwa. Zapalony alkohol bardzo szybko może roznieść ogień i wzniecić pożar.

Paliwo stałe

Kuchenki na paliwo stałe są bardzo podobne do spirytusowych. Ich ceny zaczynają się od 20 zł, do czego należy doliczyć koszt paliwa. Takie tabletki należy kupić z odpowiednim wyprzedzeniem, gdyż w sytuacji awaryjnej z pewnością nie będą łatwo dostępne. Tak jak w poprzednim przypadku, taką kuchenkę możemy wykonać sami, korzystając z metalowych puszek. Awaryjnie, jako paliwo, mogą posłużyć zwykłe świeczki.

0gien 01
fot. JS 0302 Lublin

Rakietowy posiłek

Ciekawą alternatywą, wymagającą jednak odpowiedniej instalacji, jest kupno piecyka rakietowego wraz z odpowiednim kominem odprowadzającym dym na zewnątrz. Taki piecyk, opalany może być drewnem, węglem lub pelletem. Pozwala na przygotowanie posiłku, a dostępne są nawet wersje z bojlerem pełniącym też funkcję grzejnika.

ogien 07
fot. JS 0302 Lublin

Ceny takiego piecyka zaczynają się od 30 zł, jednak należy wziąć pod uwagę dodatkowe koszty związane z odprowadzeniem spalin. Dużą zaletą takiego rozwiązania jest wydajność — można zadowalająco ogrzać pomieszczenie. Dodatkowym atutem jest umiejscowienie piecyka na nóżkach, co znacznie zmniejsza ryzyko pożaru. Piecyk rakietowy może być również używany na zewnątrz budynku, gdzie nie będzie potrzeby odprowadzenia spalin.

Tuńczyk a ciepły posiłek

Jednak nie mając nawet żadnego z powyższych urządzeń, będziemy w stanie przygotować sobie posiłek. Wystarczy nam puszka z rybą w oleju, którą możemy wcześniej zjeść, ale olej należy zostawić. Do puszki następnie wkładamy zwiniętą w rulon- na kształt skorupy ślimaka tekturę. Po odczekaniu kilku minut aż tektura nasiąknie, można ją podpalić.

Ogien 05
fot. JS 0302 Lublin

Konserwy różnych producentów „oferują” inne czasu spalania, ale wystarczy to do zagotowania wody i ogrzania rąk. Niestety taki płomień kopci i śmierdzi, jednak w sytuacji awaryjnej mamy zupełnie inne priorytety. W każdym przypadku, w naszym otoczeniu powinien znaleźć się podstawowy sprzęt gaśniczy. Pomimo naszej ostrożności, może się przydać na przykład do opanowania pożaru w sąsiedztwie.

Jednostka Strzelecka nr 0302 w Lublinie

Jest organizacją proobronną działającą na terenie Lubelszczyzny. Należy do Związku Strzeleckiego „Strzelec” Józefa Piłsudskiego. Działa ona na rzecz wzmacniania obronności Rzeczypospolitej Polskiej przez przygotowywanie członków do służby wojskowej, ćwiczenia z zakresu taktyki oraz survivalu i podnoszenia poziomu sprawności fizycznej.
Bądź odważny i zgłoś się do nas.
Wyjdź z domu — zostań Strzelcem!
Dołącz do nas: Jednostka Strzelecka nr 0302 w Lublinie

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.