Startuje wiosenna odsłona Restaurant Week. Gdzie i co zjemy w Lublinie podczas festiwalu? Lista restauracji

Śniadanie prasowe Restaurant Week w Kago Sushi by Alan
Śniadanie prasowe Restaurant Week w Kago Sushi by Alan | fot. Miny Robimy Konrad Drobek

Restaurant Week 2023 w Lublinie startuje 22 marca. Wydarzenie potrwa do 30 kwietnia, można już rezerwować miejsca w lokalach. Gdzie w Lublinie zjemy festiwalowe potrawy? W tegorocznej wiosennej edycji swój udział dotychczas potwierdziło 14 restauracji, ale na tym nie koniec.

Restaurant Week 2023 Lublin

Wiosenna edycja Restaurant Week 2023 odbędzie się w 13 regionach w całej Polsce. To Warszawa, Radom, Białystok, Kraków, Wieliczka, Kryspinów, Lublin, Łódź, Poznań, Rzeszów, Szczecin i Wrocław. Na Śląsku można dołączyć do festiwalu w Gliwicach, Bielsko-Białej, Katowicach, Brennej, Częstochowie i Zabrzu. Goście z Warmii i Mazur mogą zarezerwować miejsce w Olsztynie, Giżycku i Mikołajkach. Mieszkańców Trójmiasta mogą skorzystać z oferty w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. W sumie do akcji przyłączyło się blisko 400 restauracji.

W Lublinie w festiwalu bierze udział na razie czternaście restauracji:

  • Kogo Sushi
  • Trzy Romanse – Hotel Wieniawski
  • Central Park Family Restaurant
  • Frizzante
  • Małe Indie
  • Mercure
  • Niepospolita
  • NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin
  • Perłowa Pijalnia Piwa
  • Sweet & Spicy Restauracja Indyjska
  • The Olive – Hotel Ilan
  • Vinna
  • Zielony Talerzyk
  • Za Kulisami

Koordynatorka lubelskiej edycji Restaurant Week Magdalena Rudnicka przekazała, że w najbliższym czasie do listy dołączą kolejne lokale gastronomiczne. Wiadomo, że finalna lista restauracji nie przekroczy 20 miejsc, gdzie będzie można zamówić popisowe menu Restaurant Week.

Jedzenie? To brzmi dobrze!

Hasłem tegorocznego wydania Restaurant Week jest „Food Sounds Good”.

Jedzenie zawsze brzmi dobrze. Po sukcesie poprzednich edycji, czyli Food Feels Good i Food Looks Good, jedliśmy wtedy oczami, teraz będziemy jedli uszami, czyli ASMR górą – wyjaśnia Magdalena Rudnicka, organizatorka Lublin Restaurant Week.

Jak zaznaczają organizatorzy akcji to, co słyszymy, odgrywa niebagatelną rolę w tym, jak odczuwamy smak.

Styk z dźwiękiem mamy już od podawania przepisu, który wpływa na nasze zmysły – dużo możemy sobie wyobrazić i zastanowić się, czy mamy ochotę przygotować to właśnie danie. Później słyszymy je z kuchni, czyli cała obróbka, krojenie i smażenie. Przechodzimy później do konsumpcji, czyli wszystkie dźwięki jedzenia, w tym nawet kontrowersyjnego mlaskania, które ma wpływ na percepcję jedzenia – tłumaczy Runicka.

Rezerwacja stolika w ramach Restaurant Week

Stolik można zarezerwować dla minimum 2 osób na 90 minut. Należy dokonać tego przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem podczas trwania wydarzenia. Dostępnym terminem na realizację rezerwacji jest czas trwania festiwalu, czyli od 22 marca do 30 kwietnia 2023 roku.

Jak zarejestrować się na festiwal? Wystarczy wejść na stronę internetową https://restaurantweek.pl/, wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu.

Ile kosztuje menu?

Idea festiwalu Restaurant Week jest prosta: szefowie kuchni przygotowują trzydaniowe zestawy (przystawka, danie główne, deser). Do wyboru są dwa rodzaje menu: mięsne i wegetariańskie.

W ramach rezerwacji każdy gość festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich lub wersja ~0% – Martini Vibrante & Tonic.

Koszt wzięcia udziału w wydarzeniu to 69 złotych za osobę. Dzięki współpracy RW z Visa goście festiwalu mogą skorzystać z rabatu -15 zł na rezerwację za pośrednictwem programu Visa Benefit.

Śniadanie prasowe RW

Pod adresem Rynek 16 w Kago Sushi odbyło się śniadanie prasowe Restaurant Week. Współwłaścicielka Monika Wójcik opowiedziała o historii tego miejsca oraz miłości do jedzenia. Na miejscu festiwalowe menu zaprezentował sam Alon Than – Mistrz Świata w Sushi z ponad 20-letnim doświadczeniem. Obecnie uważany za jednego z najbardziej wpływowych szefów sushi na świecie.

Monika Wójcik i Alon Than - właściciele Kago Sushi
Monika Wójcik i Alon Than – właściciele Kago Sushi | fot. Miny Robimy Konrad Drobek

W festiwalowym menu Kago Sushi mamy do wyboru wersję złożoną z Sicimi Kyuri (plastry ogórka marynowane z czosnkiem i olejem sezamowym z dodatkiem pikantnej przyprawy sicimi), Yasai Ramen (wegetariański ramen) i Daifuku Ichigo (ryżowe ciastka o smaku truskawki) lub drugą, w której po przystawce z ogórka serwowane jest sushi – Ika Ma Tempura (futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefin) oraz Sake Kani Maki (California maki z łososiem i sałatką z paluszka krabowego), a na deser kremowy mus z matchą i chrupiącą skorupką.

Festiwalowe menu Kago Sushi
Festiwalowe menu Kago Sushi | fot. Miny Robimy Konrad Drobek

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.