Sposoby na przesilenie wiosenne. Jaka dieta pomoże przetrwać przesilenie wiosenne?

przesilenie wiosenne e1488901770939

Kolorowe menu

Dlaczego warzywa i owoce powinny dominować w naszym menu? Warzywa, owoce i produkty z nich pochodzące, takie jak na przykład 100% sok są źródłem cennych dla zdrowia witamin oraz mikro- i makroelementów, a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym.

 

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy spożywać około 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Powinny one stanowić część każdego posiłku, które spożywamy w ciągu dnia. Jedna z porcji warzyw i owoców, może być zastąpiona przez sok owocowy lub warzywny. Zarówno soki świeże jednodniowe, jak i te pasteryzowane z dłuższym terminem przydatności do spożycia, to pełnowartościowe produkty.

 

Soki w kartonach nie odstają pod względem zawartości witamin i składników odżywczych od innych rodzajów soków, co więcej pasteryzacja, jak pokazują nowe wyniki badań, może zwiększać biodostępność niektórych fitoskładników, jak np. beta-kryptoksantyny, obecnej w soku pomarańczowym i mandarynkowym.

 

Przykładów prozdrowotnych właściwości warzyw, owoców i soków jest wiele. Warzywa i owoce są źródłem składników mineralnych. Zawierają również związki polifenolowe chroniące organizm przed wpływem wolnych rodników. Dobrym przykładem mogą być jabłka i sok jabłkowy: jedząc jedno średniej wielkości (ok. 200 g) jabłko dziennie lub pijąc szklankę soku jabłkowego można zapewnić aż 220 mg potasu i od 50 do 100 mg polifenoli.

 

Innym przykładem może być sok pomarańczowy, który jak udowodniono w badaniach, dzięki zawartości działających antyoksydacyjnie karotenoidów i flawonoidów, może wspierać obniżenie stresu oksydacyjnego oraz stanów zapalnych. Warto jeszcze dodać, że sok pomarańczowy zawiera wcześniej wspomnianą witaminę C, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a co szczególnie ważne w zwalczaniu skutków przesilenia, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Mi chyba najbardziej pomagają warzywa i owoce – bo po zimie mam kiepską cerę i paznokcie a witaminy pomagają mi to wszystko naturalnie odbudować. No i jest zawsze parę kg do zgubienia. W tym roku postanowiłam troszkę zaszaleć i kupić sobie wyciskarkę wolnoobrotową do warzyw i owoców, żeby całą rodzinę zarazić miłością do witamin. Mam już upatrzoną nawet ten nowy model kalorik FE 2000I, bo jest prosty w obsłudze. czekam tylko do wypłaty i od razu zamawiam . Wydaje mi się że to będą idealne wiosenne i letnie śniadania.

  2. Jasne, no owoce, warzywa podstawa, ale czasem to nie wystarczy i trzeba troche w apteczce 'poszperać’. U mnie zawsze, codziennie – witamina c i witamina d, tu akurat VITRUM D3 mam i stosuje i to wystarcza