Lodziarnie pod lupą Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Lublinie.
Sanepid zbadał lody w lodziarniach
Kontrole sanepidu w zakresie wprowadzania do obrotu lodów prowadzane są przez cały sezon.
„Kontrolujemy obszary związane z bezpieczeństwem produkcji i sprzedaży, m.in. higienę produkcji i higienę personelu, warunków przechowywania, terminów przydatności do spożycia, stanu sanitarno-higienicznego i technicznego pomieszczeń” – wyjaśnia Aneta Grabek, zastępca Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Lublinie.
Sanepid skontrolował wytwórnie lodów i obiekty z automatami do lodów funkcjonujące na terenie Lublina. Do funkcjonowania dwóch z nich były zastrzeżenia.
„Dotychczas przeprowadzono 10 kontroli w zakładach oferujących do sprzedaży lody porcjowane. W dwóch obiektach stwierdziliśmy nieprawidłowości natury sanitarnej. Warunki wprowadzania do obrotu 'lodów pakowanych jednostkowo’ sprawdzamy także w sklepach” – informuje Aneta Grabek z sanepidu.
Lubelski sanepid zapowiada, że kontrole będą przeprowadzane sukcesywnie, zgodnie z rocznym planem kontroli.
„Producenci są obowiązani do przeprowadzania badań lodów oferowanych do sprzedaży tzw. badań właścicielskich. Inspekcja Sanitarna w ramach czynności kontrolnych również rozpoczęła pobór próbek do badań mikrobiologicznych. Próbki zostały pobrane w kilku punktach. Czekamy na wyniki” – mówi Aneta Grabek.
W przypadku zaobserwowania przez konsumentów nieprawidłowości sanepid prosi o ich zgłaszanie do Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Lublinie.
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię