Salmonella w popularnych hamburgerach. Komunikat GISu. Nie spożywaj tych produktów

toaleta
Zdjęcie ilustracyjne | fot. Dominik Wąsik

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii salmonelli w partii produktów hamburgerowych. Komunikat dotyczy jednej partii 250-gramowego hamburgera drobiowego. Sprzedawanego w sklepach do dalszej obróbki termicznej.

Zalecenia dla konsumentów

Jeśli po spożyciu produktu wystąpią objawy zatrucia pokarmowego, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem. Pierwszego kontaktu. Produkt objęty alertem może wywoływać Salmonelle. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła Salmonelle spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Szczegóły dot. produktu i partii

Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603

Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

Producent ograniczył rozprzestrzenianie wadliwego produktu

Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o dokładnej analizie ryzyka, która potwierdziła, że proces produkcji partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach. Dodatkowo, badania środowiska produkcyjnego i surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności bakterii Salmonella. Ponadto, biorąc pod uwagę natychmiastowe podjęcie przez jedynego odbiorcę partii procedur wycofania produktu z obrotu, producent uznał te działania za wystarczające do zakończenia sprawy. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził także postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.