Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii salmonelli w partii produktów hamburgerowych. Komunikat dotyczy jednej partii 250-gramowego hamburgera drobiowego. Sprzedawanego w sklepach do dalszej obróbki termicznej.
Zalecenia dla konsumentów
Jeśli po spożyciu produktu wystąpią objawy zatrucia pokarmowego, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem. Pierwszego kontaktu. Produkt objęty alertem może wywoływać Salmonelle. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła Salmonelle spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Szczegóły dot. produktu i partii
Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603
Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
Producent ograniczył rozprzestrzenianie wadliwego produktu
Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o dokładnej analizie ryzyka, która potwierdziła, że proces produkcji partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach. Dodatkowo, badania środowiska produkcyjnego i surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności bakterii Salmonella. Ponadto, biorąc pod uwagę natychmiastowe podjęcie przez jedynego odbiorcę partii procedur wycofania produktu z obrotu, producent uznał te działania za wystarczające do zakończenia sprawy. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził także postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Dodaj swój komentarz