Salmonella w jajkach. Wykryto obecność bakterii Salmonella w partii jaj – szczegóły i nr. partii

jajka w wytłaczance
Jajka w wytłaczance | fot. Adobe Stock

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w jednej z próbek partii jaj pochodzących od Spółdzielni Producentów PolEggs. Spożycie tych jaj, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych.

Działania podjęte w związku z zagrożeniem

Przedsiębiorca powiadomił o konieczności wycofania jaj z rynku, a organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowania wyjaśniające.

Szczegóły dotyczące produktu

Zagrożenie dotyczy partii świeżych jaj z chowu klatkowego, klasy wagowej L:

  • Numer partii: 22.09.2024
  • Termin przydatności: 22/09/2024
  • Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, ul. Transportowa 11
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650
Partia jajek z salmonellą
Jajka w których stwierdzono salmonelle | fot. GIS

Zalecenia dla konsumentów

  • Nie spożywaj produktu z tej partii.
  • Jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu jaj, skonsultuj się z lekarzem.
  • Informacje o objawach zakażenia Salmonella znajdziesz na stronie poświęconej salmonelozom.

Czy kiedykolwiek spotkałeś się z podobnym ostrzeżeniem dotyczącym żywności? Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzu!

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.