Restaurant Week Lublin 2024. Już można rezerwować stoliki na festiwal! Co w menu? [ZDJĘCIA]

Restaurant Week w restauracji COMO

W lubelskiej edycji festiwalu Restaurant Week bierze udział 20 restauracji. W tym gronie aż 5 lokali pojawia się po raz pierwszy. Ideą wydarzenia jest zachęcenie mieszkańców do wypróbowania dań, przygotowanych przez restauratorów specjalnie z myślą o festiwalu.

Wiosenna odsłona festiwalu Restaurant Week w Lublinie

Wiosenna odsłona festiwalu najlepszych restauracji wystartowała pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie, trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce i 20 w Lublinie.

W ramach festiwalu Restaurant Week można rezerwować miejsca w lubelskich restauracjach od 13 marca do 24 kwietnia. Restauracje biorące udział w wiosennej edycji Restaurant Week w Lublinie:

  • Locomotiva
  • Małe Indie
  • Giuseppe
  • Arte Del Gusto
  • Atrium
  • Bistro Wytrawny (debiut)
  • BONA RESTAURANT (debiut)
  • Browar Grodzki
  • COMO (debiut)
  • Kago Sushi by Alon
  • La Casa (debiut)
  • Mercure
  • NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin
  • Perłowa Pijalnia Piwa
  • PizzaLover (debiut)
  • Prusa 8 Lokal Kulinarny
  • Staropolska
  • Sweet & Spicy Restauracja Indyjska
  • The Olive – Hotel Ilan
  • Za Kulisami

Które restauracje z Lublina warto odwiedzić w tej edycji? Postanowiliśmy się temu przyjrzeć!

Restaurant Week w restauracji BONA
Restaurant Week w restauracji BONA | fot. materiały prasowe

Locomotiva

W restauracji znajdującej się nieopodal Starego Miasta pod okiem Chefa Daniela Jurzyńskiego powstają wyśmienite dania kuchni polskiej, włoskiej oraz francuskiej. Tutaj regionalne specjały podawane są w nowatorskiej odsłonie. Z okazji Restaurant Week w popisowym menu na przystawkę: dwukolorowy krem pomidorowy podawany z creme fraiche, grissini oraz oliwą bazyliową (menu A) lub sałatka z panierowanymi krewetkami, podana z sosem na bazie oliwy z pancerzy krewetek, majonezem grejpfrutowym i sałatą frisee zawiniętą w świeżego ogórka z nutą ostrej papryki (menu B). Danie główne to filet z kurczaka sous-vide podany z tartą szpinakową z boczkiem na ziemniaczanym spodzie, pomidorkami konfitowanymi oraz sosem z żółtego sera (menu B), alternatywna propozycja to kaszotto z białej gryki z dodatkiem czarnej soczewicy, pomidorków concasse oraz pesto z rukoli i orzeszków ziemnych, podane z tiulem z parmezanu. Na zwieńczenie uczty do wyboru: ciastko wuzetka z musem truskawkowym i świeżymi owocami lub profiterolki w chrupiącej, mandarynkowej panierce z aksamitnym kremem na bazie mascarpone i coulis owocowym, ułożone na czekoladowym hummusie.

NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin

Restauracja NIEZNANA to jeden z najbardziej eleganckich lokali, jakie oferuje Lublin. Autorska kuchnia stworzona przez pomysłowego i ambitnego Chefa, nieustannie czerpie inspiracje do tworzenia nowych autorskich dań, które za każdym razem zaskakują i odkrywają nowe NIEZNANE smaki. W popisowym menu na Festiwal: spring rolls z warzywami, sosem romesco i majonezem truflowym (przystawka – menu A), szaszłyk z grillowanego łososia z papryką, salsą ananasową i majonezem wasabi (menu B). Na danie główne restauracja podaje gnocchi z kremem grzybowym, kurkami, parmezanem oraz zieloną oliwą lub jagnięcinę z puree z zielonego groszku, konfitowane pomidorki cherry, grillowana brukselka, sos pieprzowy i zielona oliwa. Kulinarny happy-end do wyboru: czekoladowe lava cake lub pavlova z kremem i owocami.

The Olive w Hotelu Ilan

Restauracja The Olive jest synergią kuchni staropolskiej i żydowskiej. Jest to miejsce, w którym skosztujesz najlepszych dań przygotowywanych zgodnie z ponad 100-letnią recepturą, ale serwowanych w nowych aranżacjach. Czekają tu dwie propozycje menu, w wegetariańskiej: chałka z boczniakami, wędzonym serem, figą i chipsem ryżowym, na danie główne kapusta włoska faszerowana czarną soczewicą, białymi grzybami oraz cukinią z kolendrą, ajvarem i skwarkami z topinamburu. Druga propozycja to chałka z wątróbką drobiową, gruszką, coulis żurawinowym, szalotką i chipsem z cebuli oraz filet z kaczki, podany z musem z marchwi, cappellacci z żołądkami gęsimi, palona gryka, sos maderowy z wiśnią i prażynka. Na koniec tej kulinarnej opowieści pasha z bakaliami, toffi, migdałami, crumble czekoladowym i owocami sezonowymi.

Restaurant Weeken w restauracji The Olive - Hotel Ilan
Restaurant Weeken w restauracji The Olive – Hotel Ilan | fot. materiały prasowe

Perłowa Pijalnia Piwa

Perłowa Pijalnia Piwa to lokal firmowy spółki Perła – Browary Lubelskie S.A. Mieści się w budynku należącym do zespołu dawnego Browaru Vettera w Lublinie. Perłowa to miejsce nawiązujące do bogatej tradycji browarnictwa na Lubelszczyźnie oraz krzewiące kulturę piwną. Chef łączy sekrety tradycyjnej kuchni polskiej z elementami nowatorskiej sztuki gotowania. Produkty wykorzystywane do przygotowania posiłków pochodzą od lokalnych serowarów, hodowców ryb, dostawców mięs, warzyw i owoców z ekologicznych hodowli i farm. Festiwalowa przystawka to: arancini z palonym kalafiorem, mozzarella, kapary, majonez szczypiorkowy z pieprzem ziołowym. Danie główne to: boczniak królewski (menu A) lub polędwiczka wieprzowa (menu B) à la wellington. Obie propozycje z dodatkami: grzybami z Dąbrówki, ciastem drożdżowym, marchewką, demi glace, zielonym pieprzem, Zwierzyńcem Witbier i bitą śmietaną z koperkiem. Na deser: piwne tiramisu z lodami Perła Porter Bałtycki.

Jak zarezerwować stolik na Restaurant Week?

Festiwal Restaurant Week odbywa się w największych regionach w Polsce: Wrocławiu, Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz Warmii i Mazurach.

W ofercie znajdą się dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu festival.restaurantclub.pl/restaurantweek lub wygodnie w aplikacji app.rclb.pl.

Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

W tym roku cena udziału w wydarzeniu wynosi 69,99 zł. W zależności od warunków rezerwacji niektórzy będą musieli doliczyć 5,98 zł za rezerwację oraz 10 złotych za wizytę w godzinach szczytu (tzw. prime time).

Restaurant Week w restauracji La Casa
Restaurant Week w restauracji La Casa | fot. materiały organizatora

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.