Miejscy urzędnicy w asyście strażników miejskich złożyli dziś restauratorom na deptaku niezapowiedzianą wizytę. W ruch poszły metrówki i aparaty. To kontrola ogródków gastronomicznych.
Kontrole ogródków gastronomicznych
W piątek (5.08) na deptaku można było spotkać miejskich urzędników, którzy w asyście strażników miejskich kontrolowali ogródki gastronomiczne należące do znajdujących się wzdłuż ulicy restauracji. Urzędnicy przebierali w papierach, wszystko dokładnie mierzyli i robili zdjęcia dowodowe.
„Aktualnie trwa rutynowa wizja w terenie, która ma na celu sprawdzenie, czy dzierżawcy przestrzegają warunków zajęcia terenu zgodnie z zapisami umowy oraz zaleceniami konserwatorskimi. Działania odbywają się w asyście Straży Miejskiej” – mówi Justyna Góźdź z biura prasowego Urzędu Miasta Lublin.
Warto przypomnieć, że restauratorzy posiadający ogródki gastronomiczne na deptaku muszą stosować się do ścisłych wytycznych zawartych w Lubelskiej Księdze Standardów dla obszaru deptak i Plac Litewski. Księga zawiera nie tylko inspiracje, ale przede wszystkim wytyczne oraz procedury, które należy spełnić.
Znajdują się w niej m.in. wytyczne dotyczące mebli znajdujących się w ogródkach kawiarnianych, wyglądu wygrodzeń, parasoli lub markiz, podestów, oświetlenia czy roślinności. Wskazówki dotyczą także rozmiarów czy kolorystyki szyldów, kasetonów, neonów oraz liter przestrzennych łącznie ze wskazaniem materiałów, z jakich powinny być wykonane oraz wyglądu gablot.
„Są to standardowe czynności kontrolne, realizowane cyklicznie” – przyznaje Góźdź.
Dodaj swój komentarz