Śniadanie wielkanocne 2022: kiedy i o której godzinie? Jak wygląda? Jakie potrawy?

jedzenie jajka gotowanie
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

ŚNIADANIE WIELKANOCNE 2022. O której godzinnie powinno się jeść śniadanie wielkanocne? Jakie tradycyjne potrawy powinny się znaleźć na wielkanocnym stole? Odpowiedzi na te pytanie szuka wiele osób. Podpowiadamy.

Śniadanie wielkanocne 2022

Śniadanie wielkanocne jest jednym z ważniejszych momentów Świąt Wielkanocnych. Na świątecznym stole muszą się znaleźć pokarmy, które poświęciliśmy w Wielką Sobotę w święconce. Jaką symbolikę mają poszczególne potrawy na śniadaniu wielkanocnym i jakie wiążą się z tym tradycje?

Kiedy jeść śniadanie wielkanocne?

Śniadanie wielkanocne powinno być pierwszym posiłkiem spożytym w Wielkanoc, które w tym roku wypada w 17 kwietnia. Najczęściej momentem rozpoczęcia śniadania wielkanocnego jest chwila powrotu z porannej mszy świętej tzw. rezurekcji, czyli najbardziej uroczystej mszy odprawianej w Wielkanoc.

Najczęściej jednak o godzinie spożycia wielkanocnego śniadania sami decydują domownicy, którzy wybierają godzinę, na którą są w stanie zgromadzić się wokół świątecznego stołu i wspólnie rozpoczęli dzień od wspólnego śniadania. Warto zadbać, aby wszyscy domownicy dobrze się wyspali.

Co zjeść na śniadanie wielkanocne? POTRAWY

Co zjeść na śniadanie wielkanocne – tak brzmi najczęściej zadawane pytanie przed świętami wielkanocnymi. Odpowiedź nie jest łatwa, ponieważ co region to inna tradycja. Z pewnością nie może zabraknąć koszyczka ze święconką, w niej zaś podstawowych pokarmów. Zawsze znajdziemy tam: jaja, chleb, sól, chrzan, masło, babeczkę i kawałek wiejskiej kiełbasy lub wędliny.

Sprawdź, co włożyć do koszyczka wielkanocnego: https://spottedlublin.pl/wielkanoc-2021-koszyczek-wielkanocny-co-wlozyc-lista-produktow/

Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem. Tradycyjnie w czasie śniadania wielkanocnego podaje się żur, barszcz biały lub zupę chrzanową z jajkiem i białą kiełbasą. Następnie na stół wielkanocny trafiają domowe wędliny i pasztety, galarety, mięsa na zimno, ale przede wszystkim również jajka.

Na sam koniec wielkanocnego śniadania podaje się zazwyczaj ciasta i babkę wielkanocną, którą należy spożyć z poświęconym masłem.

Przed spożyciem wielkanocnego posiłku uczestnicy śniadania powinno odmówić modlitwę. Szczegół w linku poniżej.

Śniadanie wielkanocne – tradycja i zwyczaje

Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa. W zamożnych domach na stole znajdowało się pieczone prosię, często z pisanką w pysku. Obok stały półmiski z mięsiwem, szynką, kiełbasą oraz ciasta. Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa, tzw. baba wielkanocna. Popularne są również mazurki.

Według badań CBOS (2000) w zwyczaju święcenia pokarmów w Wielką Sobotę uczestniczy 95% obywateli Polski. Poza Polską z obyczajem tym możemy się jeszcze spotkać na Słowacji i w tej części Śląska Cieszyńskiego, która jest zamieszkana przez Polaków, na Białorusi, a także wśród polskich emigrantów.

WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.