O której godzinie śniadanie wielkanocne? Co podać na niedzielne śniadanie?

jedzenie jajka gotowanie
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

O której godzinnie powinno się jeść śniadanie wielkanocne i jakie tradycyjne potrawy powinny się znaleźć na niedzielnym stole? Odpowiedzi na to pytanie szuka wiele osób. Podpowiadamy.

Śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne jest jednym z ważniejszych momentów Świąt Wielkanocnych. Na świątecznym stole muszą się znaleźć pokarmy, które poświęciliśmy w Wielką Sobotę w święconce.

Kiedy się je śniadanie wielkanocne?

Śniadanie wielkanocne powinno być pierwszym posiłkiem spożytym w Wielkanoc. Najczęściej momentem rozpoczęcia śniadania wielkanocnego jest chwila przyjścia z porannej mszy świętej tzw. rezurekcji, czyli najbardziej uroczystej mszy odprawianej w Wielkanoc.

Najczęściej jednak o godzinie spożycia wielkanocnego śniadania decydują domownicy, którzy wybierają godzinę, na którą są w stanie zgromadzić się wokół świątecznego stołu. Warto zadbać, aby wszyscy domownicy dobrze się wyspali.

Co zjeść na śniadanie wielkanocne?

Co na śniadanie wielkanocne – tak brzmi najczęściej zadawane pytanie przed świętami wielkanocnymi. Odpowiedź nie jest łatwa, ponieważ co region to inna tradycja.

Z pewnością nie może zabraknąć koszyczka ze święconką, w niej zaś podstawowych pokarmów. Zawsze znajdziemy tam: jaja, chleb, sól, chrzan, babeczkę i kawałek wiejskiej kiełbasy lub wędliny.

Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem.

Tradycyjnie w czasie śniadania wielkanocnego podaje się żur, barszcz biały lub zupę chrzanową z jajkiem i białą kiełbasą. Następnie na stół wielkanocny trafiają domowe wędliny i pasztety, galarety, mięsa na zimno, ale przede wszystkim również jajka.

Na sam koniec wielkanocnego śniadania podaje się zazwyczaj ciasta i babkę wielkanocną, którą należy spożyć z poświęconym masłem.

ZOBACZ TAKŻE:
Jaka modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym? Kto powinien odmówić?

Śniadanie wielkanocne – zwyczaje

Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa. W zamożnych domach na stole znajdowało się pieczone prosię, często z pisanką w pysku. Obok stały półmiski z mięsiwem, szynką, kiełbasą oraz ciasta. Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa, tzw. baba wielkanocna. Popularne są również mazurki.

Według badań CBOS (2000) w zwyczaju święcenia pokarmów w Wielką Sobotę uczestniczy 95% obywateli Polski. Poza Polską z obyczajem tym możemy się jeszcze spotkać na Słowacji i w tej części Śląska Cieszyńskiego, która jest zamieszkana przez Polaków, na Białorusi, a także wśród polskich emigrantów.



WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.