Śniadanie wielkanocne 2025
Śniadanie wielkanocne jest jednym z ważniejszych momentów Świąt Wielkanocnych. Na świątecznym stole muszą się znaleźć pokarmy, które poświęciliśmy w Wielką Sobotę w święconce. Jaką symbolikę mają poszczególne potrawy na śniadaniu wielkanocnym i jakie wiążą się z tym tradycje?
Kiedy jeść śniadanie wielkanocne?
Śniadanie wielkanocne powinno być pierwszym posiłkiem spożytym w Wielkanoc, które w tym roku wypada w 20 kwietnia. Najczęściej momentem rozpoczęcia śniadania wielkanocnego jest chwila powrotu z porannej mszy świętej tzw. rezurekcji, czyli najbardziej uroczystej mszy odprawianej w Wielkanoc.
Najczęściej jednak o godzinie spożycia wielkanocnego śniadania sami decydują domownicy, którzy wybierają godzinę, na którą są w stanie zgromadzić się wokół świątecznego stołu i wspólnie rozpoczęli dzień od wspólnego śniadania. Warto zadbać, aby wszyscy domownicy dobrze się wyspali.
Co zjeść na śniadanie wielkanocne? POTRAWY
Co zjeść na śniadanie wielkanocne – tak brzmi najczęściej zadawane pytanie przed świętami wielkanocnymi. Odpowiedź nie jest łatwa, ponieważ co region to inna tradycja. Z pewnością nie może zabraknąć koszyczka ze święconką, w niej zaś podstawowych pokarmów. Zawsze znajdziemy tam: jaja, chleb, sól, chrzan, masło, babeczkę i kawałek wiejskiej kiełbasy lub wędliny.
Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem. Tradycyjnie w czasie śniadania wielkanocnego podaje się żur, barszcz biały lub zupę chrzanową z jajkiem i białą kiełbasą. Następnie na stół wielkanocny trafiają domowe wędliny i pasztety, galarety, mięsa na zimno, ale przede wszystkim również jajka.
Na sam koniec wielkanocnego śniadania podaje się zazwyczaj ciasta i babkę wielkanocną, którą należy spożyć z poświęconym masłem.
Przed spożyciem wielkanocnego posiłku uczestnicy śniadania powinni odmówić modlitwę. Szczegół w linku poniżej.
Śniadanie wielkanocne – tradycja i zwyczaje
Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa. W zamożnych domach na stole znajdowało się pieczone prosię, często z pisanką w pysku. Obok stały półmiski z mięsiwem, szynką, kiełbasą oraz ciasta. Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa, tzw. baba wielkanocna. Popularne są również mazurki.
Według badań CBOS (2000) w zwyczaju święcenia pokarmów w Wielką Sobotę uczestniczy 95% obywateli Polski. Poza Polską z obyczajem tym możemy się jeszcze spotkać na Słowacji i w tej części Śląska Cieszyńskiego, która jest zamieszkana przez Polaków, na Białorusi, a także wśród polskich emigrantów.
Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Dodaj opinię