Wiosną tego roku na lubelskim Starym Rynku ma zacząć funkcjonować restauracja z alembikiem do destylacji kraftowych alkoholi opartych na lokalnych recepturach, „kuchnią ognia” i piekarnią.
Czarcia Łapa w nowej odsłonie
Restauracja ma funkcjonować pod szyldem Czarciej Łapy, ale w rękach nowego właściciela – Janusza Palikota, a dokładnie kontrolowanej przez niego spółki Alembik Lublin. O planach związanych z tym miejscem pisaliśmy już rok temu, kiedy to Janusz Palikot zapowiedział otwarcie lokalu z alkoholami i jedzeniem w miejscu po dawnej restauracji Czarcia Łapa.
Więcej: Alkoteka w Czarciej Łapie. Kraftowa wódka, piwa rzemieślnicze i lubelska whisky
Ma być to nowa odsłona Czarciej Łapy, prawdopodobnie najstarszej restauracji na lubelskim Starym Mieście. Obecnie w lokalu na rogu ul. Rynek 19 i ul. Jezuicka 2 trwa remont.
„W restauracji Czarcia Łapa wciąż trwa gruntowny remont. Skala modernizacji lokalu wymusiła na nas wydłużenie planowanego wcześniej czasu pracy”- mówi Tomasz Czechowski, autor konceptu Czarciej Łapy.
Po zakończeniu remontu lokal zaoferuje ponad 300 mkw. powierzchni. W środku produkowane będą mocne alkohole, lecz łączyć je będą piwa kraftowe, rzadkie trunki z importu oraz autorska rzemieślnicza wódka Palikot – Okovita. W planach alkoteki jest produkcja lubelskiej whisky.
„W lokalu będzie serwowana Okovita destylowana na wyłączność w zainstalowanym na miejscu alembiku, a także piwa rzemieślnicze wytwarzane w browarze w Tenczynku” – zapowiada Czechowski.
Prace trwają nie tylko w lokalu, ale także nad menu, które ma zachwycać swoją oryginalnością.
„Szef kuchni Adrian Bęben wspólnie ze swoim zespołem pracują już nad recepturami dań kuchni Czarciej Łapy, w której królować będzie „kuchnia ognia” i kuchnia autorska. Do dyspozycji gości będzie też piekarnia z oddzielnym wejściem, w której produkowane będzie pieczywo ze składników służących do produkcji alkoholu” – opowiada Czechowski.
Czarcia Łapa będzie jedną z większych restauracji na Starym Mieście, dla co najmniej 70 gości. Restauracja ma być otwarta wiosną tego roku.
Czekamy z utęsknieniem !