Na Starym Mieście będzie nowa restauracja. Kiedy otwarcie Czarciej Łapy?

Wizualizacja restauracji Czarcia Łapa
Wizualizacja restauracji Czarcia Łapa | materiały nadesłane

Wiosną tego roku na lubelskim Starym Rynku ma zacząć funkcjonować restauracja z alembikiem do destylacji kraftowych alkoholi opartych na lokalnych recepturach, „kuchnią ognia” i piekarnią.

Czarcia Łapa w nowej odsłonie

Restauracja ma funkcjonować pod szyldem Czarciej Łapy, ale w rękach nowego właściciela – Janusza Palikota, a dokładnie kontrolowanej przez niego spółki Alembik Lublin. O planach związanych z tym miejscem pisaliśmy już rok temu, kiedy to Janusz Palikot zapowiedział otwarcie lokalu z alkoholami i jedzeniem w miejscu po dawnej restauracji Czarcia Łapa.

Więcej: Alkoteka w Czarciej Łapie. Kraftowa wódka, piwa rzemieślnicze i lubelska whisky

Ma być to nowa odsłona Czarciej Łapy, prawdopodobnie najstarszej restauracji na lubelskim Starym Mieście. Obecnie w lokalu na rogu ul. Rynek 19 i ul. Jezuicka 2 trwa remont.

Kamienica, w której otworzy się restauracja Czarcia Łapa
Kamienica, w której otworzy się restauracja Czarcia Łapa | fot. Dominik Wąsik

„W restauracji Czarcia Łapa wciąż trwa gruntowny remont. Skala modernizacji lokalu wymusiła na nas wydłużenie planowanego wcześniej czasu pracy”- mówi Tomasz Czechowski, autor konceptu Czarciej Łapy.

Po zakończeniu remontu lokal zaoferuje ponad 300 mkw. powierzchni. W środku produkowane będą mocne alkohole, lecz łączyć je będą piwa kraftowe, rzadkie trunki z importu oraz autorska rzemieślnicza wódka Palikot – Okovita. W planach alkoteki jest produkcja lubelskiej whisky.

„W lokalu będzie serwowana Okovita destylowana na wyłączność w zainstalowanym na miejscu alembiku, a także piwa rzemieślnicze wytwarzane w browarze w Tenczynku” – zapowiada Czechowski.

Prace trwają nie tylko w lokalu, ale także nad menu, które ma zachwycać swoją oryginalnością.

„Szef kuchni Adrian Bęben wspólnie ze swoim zespołem pracują już nad recepturami dań kuchni Czarciej Łapy, w której królować będzie „kuchnia ognia” i kuchnia autorska. Do dyspozycji gości będzie też piekarnia z oddzielnym wejściem, w której produkowane będzie pieczywo ze składników służących do produkcji alkoholu” – opowiada Czechowski.

Czarcia Łapa będzie jedną z większych restauracji na Starym Mieście, dla co najmniej 70 gości. Restauracja ma być otwarta wiosną tego roku.

Wizualizacja restauracji Czarcia Łapa
Wizualizacja restauracji Czarcia Łapa | materiały nadesłane

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.