Mięso mielone wycofane ze sprzedaży. Salmonella w mięsie z indyka

mięso mielone
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Mięso mielone z indyka popularnej marki zostało wycofane ze sprzedaży. W produkcie tym stwierdzono salmonellę, co może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Mięso mielone z indyka na kotlety wycofane!

Ważne ostrzeżenie dla konsumentów. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonellę z grupy O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety marki Morliny.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, w którym zaapelował do konsumentów, aby nie spożywali opisywanego mięsa indyczego, zwłaszcza bez należytej obróbki termicznej.

„Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – czytamy.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o salmonelli w mięsie indyczym Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie. Lekarz przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania zakwestionowanej partii wyżej wymienionego produktu.

Salmonella w mięsie z indyka na kotlety Morliny | fot. GIS

WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.