Lubelskie: Kolejne ogniska ptasiej grypy. Trwa gazowanie 70 tys. sztuk żywego drobiu

Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

W piątek wykryto kolejne, czwarte już ognisko wirusa ptasiej grypy w woj. lubelskim. 40 tys. ptaków zmarło w wyniku zarażenia wirusem, a kolejne 70 tys. zostanie zabitych i zutilizowanych.

Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Lublinie poinformował oficjalnie o czwartym już ognisku ptasiej grypy w województwie lubelskim. Zarażonych wirusem zostało ok. 13 tys. perlic w gospodarstwie w Starym Uścimowie (powiat lubartowski), położonym w pobliżu wykrytych wcześniej trzech ognisk – LISTA.

W Starym Uścimowie trwają działania służb w związku z wystąpieniem ognisk ptasiej grypy. Wczoraj trzy samochody ciężarowe z padłymi indykami wyjechały do zakładu utylizacji w Małopolsce. Dziś i w kolejnych dniach kontynuowana będzie akcja sprzątania i wywozu padłego drobiu” – informuje Marek Wieczerzak, rzecznik wojewody lubelskiego.

Ptasia grypa w Starym Uścimowie: kolejne zwierzęta do utylizacji

„Prowadzimy takie działania, które są prowadzone w każdym ognisku choroby zakaźnej. Pierwsza rzecz to usunięcie padłych zwierząt, ściółki, wszystkiego, co mogło mieć kontakt z wirusem, łącznie ze sprzętem, jak i paszą. To wszystko zostanie poddane neutralizacji. Następnym etapem będą dezynfekcje gospodarstw w strefach zapowietrzonych i zagrożonych. Jeżeli nie będzie kolejnych ognisk w ciągu 40 dni, ten teren będzie można 'uwolnić’ „ – zaznaczył Paweł Piotrkowski, wojewódzki lekarz weterynarii.

Według szacunków służb weterynaryjnych w wyniku wirusa ptasiej grypy padło już ponad 40 tys. ptaków. Dziś rozpoczęto też gazowanie żywego drobiu w kurnikach w pierwszych trzech ogniskach, w których zwierzęta miały kontakt z zakażonymi ptakami.

Planowane jest gazowanie ok. 70 tys. sztuk drobiu w 5 gospodarstwach kontaktowych. Cała akcja przebiega w sposób prawidłowy, zgodnie z procedurami, i daje nadzieję na ograniczenie możliwości rozprzestrzeniania się zakażenia” – informuje Lubelski Urząd Wojewódzki.

Wojewoda lubelski Lech Sprawka zapewnił, że hodowcy drobiu będą mogli liczyć na odszkodowania. Odszkodowania będą obejmowały zarówno wartość rynkową wszystkich padłych ptaków i tych, które zostaną zagazowane, ale również koszty związane z utylizacją zarówno pasz, sprzętu itd.

Apel Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izby Gospodarczej zwraca się z apelem do wszystkich hodowców i producentów drobiu o szczególne zachowanie ostrożności oraz bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji, aby obecnie zarejestrowany przypadek nie doprowadził do rozprzestrzeniania się wirusa. Utrzymanie drobiu w zamknięciu zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem, jednak nie eliminuje zagrożenia całkowicie.

Utrzymanie drobiu w zamknięciu zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem, jednak nie eliminuje zagrożenia całkowicie. Dlatego do najważniejszych czynności należy m.in. zabezpieczenie budynków, w których utrzymywany jest drób przed dostępem dzikich zwierząt, w tym dzikiego ptactwa; zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem dzikiego ptactwa; niekarmienie i niepojenie drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich; stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do obsługi drobiu; stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób” – czytamy w komunikacie.

Czy ptasia grypa jest groźna dla człowieka?

Problem grypy ptaków występuje na świecie od wielu lat. Grypa ptaków jest chorobą zakaźną zwierząt wywoływaną przez wirusy grypy. Zdarzają się jednakże przypadki kiedy wirusy grypy ptaków przekraczają barierę gatunkową i są zdolne do zarażenia człowieka. Dotychczas przypadki takie dotyczyły głównie terenów Azji i Afryki o niskim i bardzo niskim poziomie higieny.

Z badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach wynika, że wirus A/H5N8/, który zaatakował stada drobiu hodowlanego w województwie lubelskim jest wysoce zjadliwy dla drobiu, ale nie patogenny dla ludzi. To oznacza, że ryzyko zakażenia się człowieka tym wirusem praktycznie nie istnieje” – wyjaśnia Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny.

Zalecane jest jednak ścisłe przestrzeganie zasad higieny w przypadku kontaktu z ptakami, szczególnie dzikimi. Spożywanie poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka.



WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.