Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożywaniem mąki żytniej typ 720 z kilku partii, w których stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A. Toksyna ta, wytwarzana przez grzyby, może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
Przekroczenie norm ochratoksyny A w mące żytniej
Podczas badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz producenta Gdańskie Młyny, wykryto podwyższony poziom ochratoksyny A w trzech partiach mąki żytniej typ 720, produkowanej z tego samego surowca. Ochratoksyna A, produkowana przez grzyby Aspergillus i Penicillium, może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie, szczególnie na nerki i wątrobę.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
- Produkt: Mąka żytnia typ 720 chlebowa, 1 kg
- Numery partii: 31485/24, 31492/24, 31495/24
- Data minimalnej trwałości: 11.2024
- Producent: Gdańskie Młyny Sp. z o.o.
- Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp.k.
Działania podjęte przez producenta i dystrybutora
Producent, po wykryciu nieprawidłowości, podjął natychmiastowe kroki, aby wycofać wszystkie zidentyfikowane partie mąki. Równocześnie, firma Lidl niezwłocznie wycofała produkt z rynku oraz poinformowała konsumentów o ryzyku. Produkt można zwrócić w każdym sklepie bez paragonu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać mąki z wymienionych partii. Jej spożycie może prowadzić do zagrożeń zdrowotnych, dlatego zaleca się natychmiastowy zwrot produktu.
Czy kiedykolwiek spotkałeś się z podobnymi sytuacjami? Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzu!
Dodaj swój komentarz