Kulinarne sąsiedztwo – cykl kolacji pokazujących więzy kuchni polskiej i niemieckiej

Dania przygotowane przez szefową Barbarę Stadler
Dania przygotowane przez szefową Barbarę Stadler

W tym roku Polska i Niemcy obchodzą 30. rocznicę podpisania „Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy”. Powiązania między Polską i Niemcami to nie tylko relacje polityczne i gospodarcze, ale także relacje społeczeństw obywatelskich i podobieństwa na płaszczyźnie lifestylu czy kuchni.

Kulinarne sąsiedztwo, kolacja pokazująca więzy kuchni polskiej i niemieckiej

W ostatnich dniach listopada, na zaproszenie Ambasady Niemiec w Polsce, w czterech polskich miastach zagoszczą trzy znakomite niemieckie szefowe kuchni, członkinie ruchu Slow Food. Wraz z polskimi szefowymi i szefami kuchni przygotują nowoczesne menu, inspirowane tradycyjną kuchnią obu narodów, ale oparte na lokalnych, sezonowych polskich produktach.

Katharina Bäcker - Slow Food Cooks’ Alliance
Katharina Bäcker – Slow Food Cooks’ Alliance

Trzy niemieckie szefowe kuchni, Luka Lübke, Barbara Stadler oraz Katharina Bäcker, odwiedzą Warszawę (24 listopada), Białystok (25 listopada), Lublin (27 listopada) oraz Łódź (29 listopada). W każdym z miast wraz z lokalnym szefem lub szefową kuchni przygotują czterodaniową kolację. Jej menu będzie niespodzianką dla gości – zostanie zbudowane na bazie najlepszych sezonowych produktów wybranych na lokalnym targu i od dostawców restauracji. Do każdego z dań dobrane zostanie wino z portfolio Wines of Germany oraz polskich winnic.

Luka Lübke - Slow Food Cooks’ Alliance
Luka Lübke – Slow Food Cooks’ Alliance

„Za każdym razem będziemy tworzyć spontanicznie nowy zespół, by świeżym okiem spojrzeć na nasze kulinarne tradycje. Nie chcemy powtarzać znanych przepisów i przygotowywać klasycznych dań. Chcemy wspólnie, na nowo, odkryć znane motywy i tym samym pokazać, czym naszym zdaniem jest współczesna kuchnia. Chcemy w odpowiedzialny sposób spojrzeć w przeszłość i zastanowić się, jak sprawić, by to, co jemy, było zdrowsze i lepsze – zarówno dla nas, jak i dla planety, na której wszyscy żyjemy” – tłumaczy intencję niemieckich szefowych Luka Lübke.

Danie przygotowane przez szefową Barbarę Stadler
Danie przygotowane przez szefową Barbarę Stadler

W Warszawie gospodynią kolacji w należącej do Kręglickich Fortecy będzie Agata Wojda, uznana szefowa kuchni, która kilkakrotnie zdobyła wyróżnienie Bib Gourmand przewodnika Michelin oraz tytuł najlepszej kobiety szefa w Polsce zdaniem twórców przewodnika kulinarnego Gault & Millau. W Białymstoku niemieckie szefowe odwiedzą Annę Drelichowską (Kwestia Czasu), ambasadorkę akcji Chefs for Change. Anna Drelichowska, jako pierwsza w mieście, wprowadziła w swojej restauracji odrębną, roślinną kartę.

Jakub Piętowski - Restauracja 2PIER
Jakub Piętowski – Restauracja 2PIER

Przewodnikiem po Lublinie będzie Jakub Piętowski (2PIER), który w codziennej pracy czerpie z bogatego dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny. Jakub Piętowski od ponad 20 lat związany jest z gastronomią, a od pięciu lat jest szefem kuchni restauracji 2PIER. W swoich daniach stawia na lokalność składników. Jak sam twierdzi, inspiruje go kuchnia regionalna i historia jej powstawania. W wolnych chwilach lubi eksperymentować ze smakiem i przygotowywać tradycyjne danie w taki sposób, aby nabrało nowoczesnego charakteru. W Łodzi kolacja odbędzie się w historycznym budynku Ogrodów Geyera, w nowo otwartej restauracji Ukryte Rzeki, pod sterami Michała Bartczaka i Tomasza Janczewskiego.

Zaproszenia na kolacje będzie można m.in. wygrać w konkursach organizowanych przez restauracje oraz lokalne media.

Niemieckie szefowe kuchni są członkiniami Slow Food Cooks’ Alliance – sieci kucharzy z całego świata, których jednoczy chęć pokazania, jak istotną rolę pełnią szefowie kuchni w kreowaniu kulinarnych trendów, a tym samym, jaka spoczywa na nich odpowiedzialność w kontekście pogłębiającego się kryzysu klimatycznego. Członkowie Cooks’ Alliance bronią bioróżnorodności żywności na całym świecie, poprzez świadomy wybór używanych przez siebie produktów i stawianie na sezonowość oraz lokalność, wspierają małych, lokalnych producentów, zwracają uwagę na ograniczenie odpadów w restauracji. Prowadzą też szereg projektów edukujących szefów kuchni i kucharzy na całym świecie.

Barbara Stadler - Slow Food Cooks’ Alliance
Barbara Stadler – Slow Food Cooks’ Alliance

Koordynatorem projektu jest Ambasada Niemiec w Warszawie. Partnerami projektu są: Niemiecki Instytut Wina (Wines of Germany), Niemiecka Centrala Turystyki w Polsce oraz polskie winnice: Srebrna Góra z Krakowa i Silesian.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.