Karol Okrasa, kucharz znany z programu kulinarnego „Okrasa łamie przepisy” w lipcu odwiedził Nadleśnictwo Biłgoraj, gdzie pośrodku lasu przygotowywał posiłki z żurawiną w roli głównej. Odcinek jest już dostępny na platformie TVP VOD.
Karol Okrasa w Nadleśnictwie Biłgoraj
Karol Okrasa w lipcu gościł w Nadleśnictwie Biłgoraj. Tutejsze rozległe lasy to część Puszczy Solskiej, wielkiego kompleksu leśnego położonego w południowej części województwa lubelskiego, złożonego głównie z borów sosnowych. Występują tu także rozległe torfowiska, porośnięte przez żurawinę, borówkę czerwoną czy czarne jagody.
Nie mogło zatem zabraknąć kuchni z żurawiną błotną, ale w oryginalnym i nietuzinkowym wykonaniu znanego mistrza kuchni. Pierwszą propozycją Karola Okresy były inspirowane bigosem kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej żurawinowym sosem z podpieczoną krótko młodą kapustą. Druga propozycja to smażone wątróbki drobiowe podane z konfiturą z żurawiny i cebuli na grzance z chałki. A trzecia to rodzaj deseru trufle z kaszy jaglanej, żurawiny i leśnych orzechów w kakaowym pudrze.
W programie oprócz Karola Okresy wzięli udział przedstawiciele Lasów Państwowych: Mariusz Szabat – nadleśniczy Nadleśnictwa Biłgoraj, Dominik Chwiej – zastępca nadleśniczego, Andrzej Borowiec – dyrektor regionalny Lasów Państwowych w Lublinie oraz Andrzej Kluczkowski – rzecznik prasowy RDLP w Lublinie.
Premiera tego odcinka miała miejsce w sobotę 22 lipca na kanale TVP 1, jednak cały czas można go obejrzeć na platformie TVP VOD.
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię