Herbatka ziołowa z przekroczonymi normami w składzie. Producent wycofuje towar z rynku

Ostrzeżenie GIS
Ostrzezenie GIS - komunikat | fot. GIS

Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega: jedna z partii herbatki rumiankowo-koperkowej może stwarzać zagrożenie zdrowotne. Konsumenci powinni unikać spożywania tego produktu. Przyczyna przekroczona ilość alkaloidów Pirolizydynowych.

Spożycie produktu może być szkodliwe

Podczas kontroli urzędowej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnych poziomów alkaloidów pirolizydynowych w partii herbatki produkowanej przez Krakowskie Zakłady Zielarskie Herbapol. Zgodnie z oceną Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Instytutu Badawczego, spożycie tego produktu może być szkodliwe.

partia herbatki rumiankowej wskazana przez GIS
Pudełko herbatki objętej ostrzeżeniem | fot. GIS

Dane dotyczące niebezpiecznego produktu

  • Nazwa: Herbatka fix Rumiankowo-koperkowa (20 sztuk)
  • Numer partii: 011023
  • Data minimalnej trwałości: 09.2026
  • Producent: Krakowskie Zakłady Zielarskie Herbapol w Krakowie S.A.
Skład herbatki rumiankowej z opakowania
Pudełko herbatki objętej ostrzeżeniem | fot. GIS

Podjęte Działania

  • Producent wycofał wskazaną partię herbatki z rynku.
  • Państwowa Inspekcja Sanitarna monitorowała proces wycofywania oraz prowadzi postępowanie wyjaśniające.
  • Nie spożywaj produktu o numerze partii 011023.
  • W razie wątpliwości skontaktuj się z producentem lub lokalną inspekcją sanitarną.

Czy regularnie sprawdzasz ostrzeżenia dotyczące żywności? Daj znać, czy są one pomocne przy wyborach konsumenckich.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.