Grzybobranie 2019 w pełni. Obfity deszcz i wysokie temperatury spowodowały, że w lasach mamy prawdziwy wysyp grzybów. Sprawdź, gdzie szukać i jak zbierać grzyby!
Obecna aura sprzyja wysypowi grzybów i samym grzybiarzom. Wysokie temperatury, a także intensywne opady deszczu sprawiły, że w lasach pojawił się prawdziwy wysyp grzybów. Grzybiarze w naszym regionie najczęściej znajdują borowiki (prawdziwki), podgrzybki, koźlarze oraz kanie.
Dla grzybiarzy nie pozostaje nic innego niż wstać wczesnym porankiem, zabrać koszyk i ruszyć do lasu na grzyby. Wysyp grzybów potwierdzają ogromne ilości zaparkowanych na poboczach leśnych dróg samochodów. W samym lesie też można spotkać duże ilości amatorów zbierania grzybów.
W co zbierać grzyby?
Idąc do lasu na grzyby pamiętajcie o zabraniu koszyka z wikliny i ostrego noża. Po zebraniu grzyby mogą się pognieść i należy zapewnić im dostęp powietrza, do czego idealnie nadaje się wiklinowy kosz. W reklamówkach zebrane grzyby będą się zaparzać i zajdzie proces gnilny.
Kolejnym ekwipunkiem niezbędnym do zbierania grzybów jest ostry nożyk, który posłuży nam do wycięcia grzyba tuż nad ziemią, by nie uszkodzić grzybni.
Grzyby 2019. Wykręcać, czy wycinać?
Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać? To pytanie zadaje sobie wielu grzybiarzy – amatorów. Każdy jest dobry, ale stosowany z rozsądkiem. Większe grzyby lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów.
Grzyba wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.
Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?
Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy znaleziony grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.
Osobom, które lubią chodzić na grzyby, ale niekonieczne się na nich znają i mają wątpliwości, czy wszystkie są jadalne, czy być może w koszyku znalazły się okazy trujące, pomocą służy również Sanepid. Tam bezpłatnie specjaliści sprawdzą grzyby i powiedzą czy jest przydany do spożycia.
Ból brzucha po zjedzeniu grzybów – co robić?
W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza rodzinnego. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Suszenie grzybów 2019. Jak to zrobić?
Grzyby, które mają zostać ususzone muszą być koniecznie świeże, bez żadnych oznak psucia i nierobaczywe. Najlepsze w smaku grzyby suszone to borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze – ususzone zachowają swoje walory smakowe. Do ususzenia nadadzą się także kurki oraz kanie.
Zebrane grzyby musisz właściwie przygotować do suszenia. Jak dobrze oczyścić grzyby? Za pomocą szczotki do czyszczenia grzybów dokładnie oczyścisz zbiory z piasku oraz resztek ściółki leśnej. Pamiętaj, że nie można ich myć w wodzie!
Po ich dokładnym oczyszczeniu i pokrojeniu na mniejsze kawałki, czas przystąpić do suszenia. Do suszenia grzybów możemy użyć m.in. specjalnej suszarki do żywności, piekarnika, nitki, słońca lub grzejnika. Właściwie wysuszone grzyby musimy przechowywać w szczelnym pojemniku np. słoiku lub blaszanej puszce.
Grzybobranie 2019
Pogoda dopisała, dlatego w lubelskich lasach można znaleźć naprawdę dużo grzybów. Potwierdzają to nasi Czytelnicy, którzy przesyłają nam zdjęcia swoich zbiorów.
Chcecie się pochwalić swoimi zbiorami? Wysyłajcie je na [email protected] lub w prywatnych wiadomościach na profilu facebookowym „Spotted Lublin”.
Gdzie na grzyby w woj. lubelskim?
A Wy dokąd jeździcie na grzyby? Czekamy na Wasze komentarze!
Dodaj swój komentarz