„Najlepsza gęsina na święto Marcina” – głosi stare polskie przysłowie. 11 listopada, to dzień, w którym nie tylko celebrujemy odzyskanie niepodległości, ale również obchodzimy imieniny św. Marcina. Z tej okazji na wielu polskich stołach króluje gęsina. Sprawdziliśmy, w jakich restauracjach w Lublinie zjemy dania z gęsiną. Zobacz listę miejsc!
Gęsina na św. Marcina
Polskie przysłowie mówi, że „najlepsza gęsina jest na św. Marcina”, czyli na 11 listopada. Mięso to gości na polskich stołach od XVII wieku, jednak, mimo że jesteśmy jednym z największych producentów gęsiny w Europie, to jemy jej bardzo mało.
Do rozpowszechnienia gęsiny w Polsce przyczynił się powrót tradycji związanej ze Świętem Niepodległości. To wtedy przyrządza się gęś świętomarcińską – nadzianą jabłkami wraz z winem oraz dodatkiem majeranku, pieczoną na blaszce z plastrami cebuli.
Współczesne przepisy nie odbiegają daleko od tych staropolskich. W dalszym ciągu najczęściej faszerujemy gęsi oraz pieczemy w sosach własnych. Jednak nie jest to jedyna forma, w której gęsina pojawia się w polskiej kuchni – confit z gęsich żołądków, carpaccio z półgęską czy foie gras.
Gdzie w Lublinie zjeść gęsinę 11 listopada?
Jakie dania z gęsiną w roli głównej można zjeść w Lublinie? Które lubelskie restauracje serwują gęsinę? Postanowiliśmy się temu przyjrzeć. To właśnie w tych restauracjach zjeść gęsinę na Święto Marcina:
Restauracja Magia, ul. Grodzka 2 – w karcie gęsie udo confit podane na modrej kapuście z gruszką aromatyzowaną różowym winem w towarzystwie klusek śląskich w sosie żurawinowym.
Restauracja Mandragora, ul. Rynek 10 – restauracja zaprasza na gęsie pipki (nadziewana gęsia szyja), czulent z gęsiną na pęczaku (bardzo wolno gotowane danie, przyrządzane z mięsa, z fasolą, cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną) oraz pierogi z gęsiną (smażone na gęsim smalcu z dodatkiem karmelizowanej cebulki).
Kuchnia Otwarta, ul. Nałęczowska 18 – restauracja organizuje w dniach 10-12 listopada kolację pełną gęsiny
Dwór Anna, ul. Lubelska 3 w Jakubowicach Konińskich pod Lublinem – w menu m.in. gęsie żołądki na grzance czosnkowej w tłuszczyku gęsim z konfiturą śliwkową, zurek na gęsinie z confitowanymi ziemniaczkami oraz gęsim żołądkiem i jajkiem, pierogi z pieczoną gęsią podawane z sosem kurkowym lub pierogi polane gęsim tłuszczykiem, udko gęsie confit w sosie na śliwowicy podawane z kaszotto borowikowym i czerwoną kapustą, pieczona gęś domowa faszerowana z kluseczkami gryczanymi i sałatką z pieczonego buraka (danie na zamówienie 48 h wcześniej).
Dodaj swój komentarz