Fit grillowanie – sezon rozpoczęty

grill 878000 1280
Zdjęcie ilustracyjne | pixabay

Piękna pogoda i dłuższe wieczory sprzyjają popołudniowym piknikom, podczas których rozkoszujemy się pysznym jedzeniem z grilla i schłodzonymi napojami, często alkoholowymi. Jednak nie musimy następnego dnia żałować albo odchorowywać wieczornego grillowania, przez ciężkie i tłuste potrawy. Zaskocz znajomych pomysłowością, zamiast standardowej kiełbaski i karkówki, wypróbuj czegoś bardziej oryginalnego.

My już zaczęliśmy sezon grillowy. Przetestowaliśmy zdrowe przepisy i chcemy je wam polecić. Grill nie musi kojarzyć się wyłącznie z jedzeniem tłustym i ciężkostrawny. Przekonaj się, że zdrowo oznacza też smacznie. Zaskocz swoich znajomych oryginalnością.

Zdrowe szaszłyki
Gill to nie tylko duży kawał mięsa. Uwierz, że da się to obejść, nawet smaczniejszymi potrawami, a przede wszystkim bardziej kolorowymi.

  • pierś z kurczaka, bądź indyka
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki czerwonej
  • mała cebula
  • mała cukinia
  • łyżeczka mielonego rozmarynu
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Pierś kroimy w grubsza kostkę, posypujemy rozmarynem, słodką papryką i mieszamy całość w misce, by przyprawy idealnie oblepiły każdą cząstkę. Następnie odkładamy na 20 minut do lodówki. Papryki kroimy również w większą kostkę, cebulę na grube kawałki, zaś cukinię w plastry. Kiedy mamy już wszystko przygotowane to nabijamy kolejno wszystkie składniki na wykałaczki przeznaczone do szaszłyków. Układamy naprzemiennie po kawałku mięsa, papryki, cebuli i cukinii. Najlepiej jest zacząć i zakończyć kawałkiem kurczaka.

barbecue-933002_1280

Fit sałatka idealna na grilla
Idealnym dodatkiem do ciężkich grillowanych potraw jest zdrowa i prosta sałatka, którą powinniśmy jeść razem z mięsem. Wtedy mamy pewność, że spożyjemy mniej niezdrowego jedzenia, a z pewnością będzie kolorowym i smacznym dodatkiem.

  • 1/2 ogórka długiego
  • 2 pomidory
  • 10 średnich liści sałaty lodowej
  • 1 garść rukoli
  • mała cebula

Wszystkie warzywa oczywiście umyj wcześniej. Sałatę lodową porwij na kawałki i ułóż na spodzie miski. Ogórka pokrój w plastry, cebulę w piórka, pomidora zaś w ósemki, całość nałóż na sałatę i posyp rukolą. Warzywa można wymieszać, bądź pozostawić ułożone warstwowo. Jeżeli lubisz sosy do sałatek, to idealnie sprawdzi się nasz fit sos czosnkowy, którego przepis jest poniżej. Możesz całość polać 2 łyżkami sosu.

salad-786714_1280

Sos czosnkowy Fit
Jednak jeżeli nie obrażasz sobie bezmięsnego grilla, a przy tym wielu ciężkich sosów, to mam dla Ciebie propozycję. Zdrowy i smaczny dip czosnkowy – zamiennik tłustych i kalorycznych dressingów, okaże się strzałem w dziesiątkę.

  • 1 duży jogurt naturalny
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz

W miseczce mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy czosnek granulowany i odrobinę pieprzu do smaku. Całość mieszamy, by nie pozostały żadne grudki. Koniecznie sos należy schłodzić w lodówce, gdyż całość musi się „przegryźć” i dzięki temu brak soli będzie niewyczuwalny.

garlic-933584_1280

Gdzie w Lublinie są najlepsze miejsca do grillowania? My raczej standardowo spotykamy się w wąwozie i pod akademikami Politechniki. Znacie lepsze? Piszcie w komentarzach.

Miłego gillowania!!

footer_v2

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. ot zaszaleliscie. az 3 przepisy. brzuch mi peknie po takiej wyzerce. a co do zrobia to tez watpliwe bo ogorka z pomidorem sie nie łaczy