Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Piękna pogoda i dłuższe wieczory sprzyjają popołudniowym piknikom, podczas których rozkoszujemy się pysznym jedzeniem z grilla i schłodzonymi napojami, często alkoholowymi. Jednak nie musimy następnego dnia żałować albo odchorowywać wieczornego grillowania, przez ciężkie i tłuste potrawy. Zaskocz znajomych pomysłowością, zamiast standardowej kiełbaski i karkówki, wypróbuj czegoś bardziej oryginalnego.
My już zaczęliśmy sezon grillowy. Przetestowaliśmy zdrowe przepisy i chcemy je wam polecić. Grill nie musi kojarzyć się wyłącznie z jedzeniem tłustym i ciężkostrawny. Przekonaj się, że zdrowo oznacza też smacznie. Zaskocz swoich znajomych oryginalnością.
Zdrowe szaszłyki
Gill to nie tylko duży kawał mięsa. Uwierz, że da się to obejść, nawet smaczniejszymi potrawami, a przede wszystkim bardziej kolorowymi.
- pierś z kurczaka, bądź indyka
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół papryki czerwonej
- mała cebula
- mała cukinia
- łyżeczka mielonego rozmarynu
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Pierś kroimy w grubsza kostkę, posypujemy rozmarynem, słodką papryką i mieszamy całość w misce, by przyprawy idealnie oblepiły każdą cząstkę. Następnie odkładamy na 20 minut do lodówki. Papryki kroimy również w większą kostkę, cebulę na grube kawałki, zaś cukinię w plastry. Kiedy mamy już wszystko przygotowane to nabijamy kolejno wszystkie składniki na wykałaczki przeznaczone do szaszłyków. Układamy naprzemiennie po kawałku mięsa, papryki, cebuli i cukinii. Najlepiej jest zacząć i zakończyć kawałkiem kurczaka.
Fit sałatka idealna na grilla
Idealnym dodatkiem do ciężkich grillowanych potraw jest zdrowa i prosta sałatka, którą powinniśmy jeść razem z mięsem. Wtedy mamy pewność, że spożyjemy mniej niezdrowego jedzenia, a z pewnością będzie kolorowym i smacznym dodatkiem.
- 1/2 ogórka długiego
- 2 pomidory
- 10 średnich liści sałaty lodowej
- 1 garść rukoli
- mała cebula
Wszystkie warzywa oczywiście umyj wcześniej. Sałatę lodową porwij na kawałki i ułóż na spodzie miski. Ogórka pokrój w plastry, cebulę w piórka, pomidora zaś w ósemki, całość nałóż na sałatę i posyp rukolą. Warzywa można wymieszać, bądź pozostawić ułożone warstwowo. Jeżeli lubisz sosy do sałatek, to idealnie sprawdzi się nasz fit sos czosnkowy, którego przepis jest poniżej. Możesz całość polać 2 łyżkami sosu.
Sos czosnkowy Fit
Jednak jeżeli nie obrażasz sobie bezmięsnego grilla, a przy tym wielu ciężkich sosów, to mam dla Ciebie propozycję. Zdrowy i smaczny dip czosnkowy – zamiennik tłustych i kalorycznych dressingów, okaże się strzałem w dziesiątkę.
- 1 duży jogurt naturalny
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
W miseczce mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy czosnek granulowany i odrobinę pieprzu do smaku. Całość mieszamy, by nie pozostały żadne grudki. Koniecznie sos należy schłodzić w lodówce, gdyż całość musi się „przegryźć” i dzięki temu brak soli będzie niewyczuwalny.
Gdzie w Lublinie są najlepsze miejsca do grillowania? My raczej standardowo spotykamy się w wąwozie i pod akademikami Politechniki. Znacie lepsze? Piszcie w komentarzach.
Miłego gillowania!!
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Uwielbiam takie potrawy! Świetny wpis 🙂
ot zaszaleliscie. az 3 przepisy. brzuch mi peknie po takiej wyzerce. a co do zrobia to tez watpliwe bo ogorka z pomidorem sie nie łaczy
co do zdrowia mialo byc
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię