Mleczna, gorzka, biała a może z orzechami? Każdy ma z nas swoją ulubioną. Dzisiaj – 12 kwietnia- najbardziej słodki dzień w roku – Światowy Dzień Czekolady.
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby czekolady. Uwielbiamy ją za wspaniały smak i zapach. Czekolada poprawia nastrój i dodaje wigoru. Ale czy wiesz, że czekolada była już znana 2,5 tysiąca lat temu? Był to przysmak Majów i Azteków, którzy spożywali ją zmieszaną z pikantną papryką i miodem. Co ciekawe, narzeczeni wręczali sobie kilka ziaren kakao, jako dowód miłości. Były one także jednym ze środków płatniczych.
Czekoladę do Europy przywieźli Hiszpanie. Początkowo czekolada była traktowana jak lekarstwo. Słodką przekąską stała się wiele lat później. We Włoszech pojawiła się w XVII wieku, skąd trafiła do Niemiec, Austrii, Szwajcarii i Francji. W podobnym okresie pojawiła się również w Holandii, Belgii i Anglii.
Dziś przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu.
Wartości odżywcze przykładowych czekolad:
Gorzka czekolada 90%
100 g
546 kcal
12 g Białko
44 g Tłuszcz
17 g Węglowodany
Czekolada mleczna
100 g
531 kcal
6,2 g Białko
30,8 g Tłuszcz
57,3 g Węglowodany
Biała czekolada
100 g
564 kcal
6,3 g Białko
34,7 g Tłuszcz
56,7 g Węglowodany
Czekolada gorzka składa się masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7 °C.
W skład czekolada mlecznej wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura wytwarzania wynosi 28,9–30,5 °C. Zwykle czekolada ta zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej ogółem, 14% suchej masy mlecznej, 2,5% suchej odtłuszczonej masy kakaowej, 3,5% tłuszczu mlecznego oraz 25% tłuszczu ogółem.
Biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego. Temperatura wytwarzania wynosi 27,9–30,5 °C.
Dodaj swój komentarz