Ważny temat? Prześlij newsa!

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Jak zrobić idealne espresso w domu?

Spotted Lublin

Dziś, 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Tego dnia niektóre sieci kawiarni częstują swoich klientów darmową kawą lub sprzedają ją w promocyjnej cenie. Czarna, z mlekiem, z pianką, czekoladą, sypana, rozpuszczalna – każdy ma swoją ulubioną. Jedni raczą się kawą okazjonalnie, inni są od niej wręcz uzależnieni. Dla wielu to pierwszy napój każdego poranka, bez […]

Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Dziś, 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Tego dnia niektóre sieci kawiarni częstują swoich klientów darmową kawą lub sprzedają ją w promocyjnej cenie.

Czarna, z mlekiem, z pianką, czekoladą, sypana, rozpuszczalna – każdy ma swoją ulubioną. Jedni raczą się kawą okazjonalnie, inni są od niej wręcz uzależnieni. Dla wielu to pierwszy napój każdego poranka, bez którego trudno dobrze zacząć dzień.

Większość ludzi pijących kawę ogranicza się zwykle do stwierdzenia, czy jest ona dobra, czy niedobra. W przypadku ludzi zajmujących się kawą fachowo takie określenia niewiele potrafią powiedzieć.

Napój z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca święci triumfy szczególnie w krajach arabskich już od ośmiu wieków. W Europie przyjął się w połowie minionego tysiąclecia, a dziś kawę spożywa się chętnie na każdym kontynencie.

Międzynarodowy Dzień Kawy został oficjalnie ustanowiony w 2015 r. Wtedy to, podczas wystawy światowej Expo w Mediolanie, International Coffee Organization zorganizowała pierwsze obchody Międzynarodowego Dnia Kawy.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy postanowiliśmy porozmawiać z Łukaszem Nowomiejskim, baristą i właścicielem Polskiej Akademi Restauratorów, która szkoli m.in. przyszłych baristów.

Czym się kierować przy wyborze kawy?

Przy wyborze kawy warto kierować się datą jej wypalenia. Tylko najświeższa kawa po wypaleniu zachowuje całą moc aromatu zamkniętą w ziarnach. Oczywiście warto również zwrócić uwagę na jej skład, czyli z jakich ziaren się składa i w jakim stopniu są wypalone. To, czy są one wypalone delikatnie, czy mocno będzie miało wpływ na inne parametry, np. kwasowość, goryczkę czy smak.

Na świecie obecnie uprawia się głównie 2 gatunki kawy: Arabikę i Robustę, a każda z nich występuje jeszcze w różnych odmianach.

Czym się różni arabica od robusty i która kawa ma najlepszy smak?

Arabika będzie to kawa, która będzie miała łagodny, często czekoladowy, wyrazisty i kwaśny smak. Nastomiast robusta będzie miała gorzki, cierpki, mało przyjemny smak, lecz w porównaniu do arabiki ma większą zawartość kofeiny.

Najczęściej w sklepach możemy spotkać mieszkanki tych kaw, np. 80% arabiki i 20% robusty. Nie ma takiego czegoś jak najlepszy smak. Każdy ma indywidualne preferencje, jeśli chodzi o m.in. kwasowość, goryczkę czy sam posmak.

Czy kawa jest zdrowa i można ją pić dziennie?

Kawa jest napojem zdrowym, który warto codziennie pić. Każdy może śmiało wypić 3-4 filiżanki espresso. Jeżeli ktoś będzie pił kawę regularnie to zobaczy, jakie to będzie miało efekty pozytywe na jego organizm m.in. poprawia krążenie krwi, zmniejsza ból mięśni czy pomaga spalać tkankę tłuszczową.

Zachęcam wszystkich do tego, by zaczęli sami parzyć kawę w domu. Nie mówię tu o pójściu na łatwiznę i zalaniu wrzątkiem gotowej, zmielonej kawy ze sklepu, tylko napić się dobrej kawy, świeżo zmielonej w domowym młynku.

Jak zrobić idealne espresso w domu?

Do przygotowania idealnego espresso w domu będziemy potrzebowali dwóch rzeczy: młynka do kawy i urzędzenia, w którym ją przygotujemy. Do wyboru mamy m.in. kafeterie (ekspres typu Moka) lub dripa.

Jeśli będziemy mieli któreś z tych urządzeń, jesteśmy w stanie zrobić idealne espresso, niekoniecznie posiadając ekspres do kawy za kilka tysięcy złotych. Żeby zrobić espresso potrzebujemy ok. 30 gramów kawy zmielonej w młynku (2 łyżeczki).

Drip

Dripa umieszczamy na naszej filiżance i zasypujemy dwoma łyżeczkami kawy. Następnie wrzątkiem zalewamy kawę i mamy idealne domowe espresso.

Kafetiera – Mokka

Parzenie kawy w kafieterze przypomina proces parzenia espresso, woda pod ciśnieniem przechodzi przez zmieloną kawę i wypłukuje z niej najcenniejsze substancje. Czas parzenia kawy nie może przekroczyć 40 sekund.

Dodaj opinię

Powiadomienia
Powiadom o

Dodając opinię akceptujesz regulamin. Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Spotted Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

0 opinii
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Od 2016 roku piszemy o życiu mieszkańców Lublina. Jesteśmy zawsze z nimi: informujemy, interweniujemy, pomagamy. Każdego dnia dostarczamy czytelnikom informacje z naszego miasta i regionu. Wielokrotnie zdobyte przez nas newsy trafiły do ogólnopolskiej prasy, telewizji, radia i Internetu. Jesteśmy jednym z największych portali w Lublinie, który według wyników oglądalności Google Analytics, w marcu 2022 r. odwiedziło ponad 1,7 mln UU.

Pozostałe teksty autora

Najnowsze teksty

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch search menu close arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long arrow-left-long arrow-down check check