Dieta kobiety w ciąży. Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Fotolia 130712539 S copyright
Couple enjoying their breakfast meal together

Szukaj wsparcia w naturze

Wszelkie substancje, których kobieta w ciąży dostarcza swojemu organizmowi powinny w jak największym stopniu pochodzić z naturalnych produktów. Przykład może stanowić często spożywana w różnej postaci marchewka, która jest bogata w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Wystarczy zjeść 200 g tego warzywa lub wypić szklankę soku marchewkowego – w przypadku kobiet w ciąży pasteryzowanego – co zapewni pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

 

Ze względu na to, że kwas foliowy jest ważnym elementem w diecie kobiet ciężarnych, można go dostarczyć przez jedzenie buraków lub picie soków z nich. Z kolei jabłko i sok jabłkowy to źródło składników mineralnych, które regulują gospodarkę elektrolitową organizmu oraz związków polifenolowych chroniących organizm przed wpływem wolnych rodników. Jedno średniej wielkości (ok. 200 g) jabłko dziennie lub np. szklanka soku jabłkowego zapewnia aż 220 mg potasu, od 50 do 100 mg polifenoli w soku mętnym.

 

Ważną, z punktu widzenia okresu ciąży jest witamina B6, która wraz z magnezem bierze udział w skurczu mięśni, a więc w ciąży będzie miała rolę profilaktyczną w zakresie przedwczesnych skurczy macicy, bogatym owocem w witaminę B6 jest banan.

 

Dalsza część materiału na kolejnych stronach

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Uwaga dezinformacja i bzdury, które mogą zaszkodzić matce i dziecku. Pierwsza informacja powinna być taka, że jak największa część pożywienia powinna być organiczna. Ważne jest to zwłaszcza teraz, kiedy pojawią się na rynku warzywa szklarniowe, które nie są w stanie ze względu na warunki uprawy w procesie wtórnej fotosyntezy pozbyć się chemikaliów, którymi były pryskane i zawierają ich wyjątkowo duże ilości. Część z tych chemikaliów przedostanie się przez układ pokarmowy do krwiobiegu matki, a później dziecka.
    Nie wolno pod żadnym pozorem jeść w czasie ciąży takich ryb jak tuńczyk, lub łosoś z uwagi na ogromne ilości rtęci jakie zawierają.
    Nie powinno się jeść więcej jak trzech posiłków dziennie z uwagi na duże ilości energii, jakich potrzebuje do pracy układ odpornościowy, oraz konieczność przerw w wyrzutach insuliny do krwiobiegu.
    W artykule jest jeszcze kilka innych „kwiatków”, których laik nie zauważy, dlatego ostrzegam.
    Autorka, czy autor ( bo może cytat z ostatniego akapitu został wstawiony tylko po to, by wprowadzić czytelnika w błąd, i zasugerować, że autorem jest specjalista) jest szkodnikiem powielającym bzdurne treści, które w ewidentny sposób mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. Ujęcie w tekście dotyczącym diety ciężarnych takich rzeczy jak tuńczyk i łosoś świadczy wręcz o skrajnej głupocie lub amoralności autorki/autora.

  2. Miało być „…jakich potrzebuje do pracy układ TRAWIENNY…” a nie odpornościowy.

  3. dziecko potrzebuje wiele witamin zeby dobrze sie rozwijaac, a matka zeby miec sile i radosc z ciazy. ja np. stosowalam u siebie pregne plus i bylam mega zadowolona bo czulam sie super a i wyniki mialam super!