BIEDRONKA SALMONELLA. Główny Inspektorat Sanitarny wycofał po jednej partii ćwiartki i fileta z kurczaka ze względu na wykrycie w nim bakterii Salmonella Enteritidis.
Salmonella w kurczaku Biedronka
W wyniku przeprowadzonych badań wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego. Jeronimo Martins Polska S.A., właściciel sklepów sieci Biedronka, podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach.
Wycofaniu ze sprzedaży podlega świeża ćwiartka z kurczaka Kraina Mięs o numerze partii 215622 i terminie przydatności 10.04.2022, oraz świeży filer z piersi kurczaka Kraina Mięs o numerze partii 215622 i terminie przydatności 11.04.2022.
„Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – ostrzega GIS.
Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą
Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą, która prowadzi do choroby zwanej salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:
- biegunka,
- mdłości i wymioty,
- ból brzucha,
- gorączka (do 39°C),
- ból głowy,
- dreszcze,
- poczucie ogólnego rozbicia.
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię